c S
Evropske borze navzdol; stabilne cene nafte, krepkejši evro 14.05.2018 05:57 London/Frankfurt/Pariz, 11. maja (STA) - Zadnji dan sicer zelo uspešnega tedna je pomembnejšim borzam v Evropi zmanjkalo zagona in tečaji delnic so se večinoma znižali. Svežih novic iz podjetij skorajda ni, izteka se tudi objavljanje četrtletnih poslovnih poročil. Cene nafte so ostale na visokih ravneh, tečaj evra pa se je tudi danes zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,12 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3565,52 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,17 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,07 odstotka. Okrepil pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,31 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,63 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,10 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,52-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes večinoma zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,23 odstotka višji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,13 odstotka vrednosti, malenkost pa se znižuje tehnološki indeks Nasdaq, namreč za 0,01 odstotka.

Tečaj evra se je tako kot v četrtek tudi danes zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1950 dolarja, kar je približno pol centa več od današnje najnižje vrednosti. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1934 dolarja oz. 0,56 centa višje kot v četrtek.

Rast tečaja evra je sprožilo padanje tečaja ameriškega dolarja, ki se je v preteklih tednih občutno zvišal. V ozadju te rasti so bili visoka rast ameriškega gospodarstva in pričakovanja rasti stopnje inflacije, pravijo analitiki.

Cene nafte so tudi danes ostale na visokih ravneh, na katere so se povzpele po sporočilu ZDA o izstopu iz jedrskega sporazuma z Iranom v začetku tedna. V četrtek so dosegle najvišje vrednosti v treh letih in pol. V zadnjih dneh pa nafte ne dražijo le napetosti med ZDA in Iranom, pač pa tudi konflikt med Izraelom in Iranom.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 71,27 dolarja, kar je osem centov manj kot v četrtek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za en cent na 77,46 dolarja.