c S
Wall Street z najboljšim tednom vse od zgodnjega marca 14.05.2018 05:53 New York, 12. maja (STA) - Osrednji indeksi Wall Streeta so minuli trgovalni teden sklenili z najboljšo rastjo vse od začetka marca. Rasli so kljub zaskrbljenosti, ki je vladala zaradi odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, da se umakne iz jedrskega sporazuma z Iranom. Indeksi so rasli skozi ves teden.

Dow Jones je v primerjavi s petkom preteklega tedna napredoval za 568,66 točke oziroma 2,3 odstotka na 24.831,17 točke. Širši indeks Standard & Poor's je napredoval za 64,30 točke oziroma 2,4 odstotka na 2727,72 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 193,27 točke oziroma 2,7 odstotka na 7402,88 točke.

Teden se je začel v znamenju pričakovanja odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa o izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma z vsemi predvidljivimi in nepredvidljivimi posledicami. Kljub geopolitični negotovosti so indeksi Wall Streeta napredovali zaradi rasti tehnoloških delnic, kot so Apple, Amazon in Alphabet.

Trump je v torek prekršil iranski sporazum in uvedel sankcije, borzni vlagatelji pa so ostali zmedeni in indeksi se skoraj niso spreminjali od ponedeljka.

Od pomembnejših podjetij je o četrtletnih poslovnih rezultatih v torek po zaprtju borz poročal medijski in zabaviščni velikan Walt Disney, ki je presegel pričakovanja analitikov. Disney je od prvega četrtletja lani povečal prihodke za devet odstotkov na 14,55 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa za 23 odstotkov na 2,9 milijarde dolarjev.

V sredo so indeksi narasli zaradi dobičkov podjetij energetskega sektorja, ker se pričakuje rast cen nafte. Podražile so se tudi delnice bank.

Gospodarska poročila v ZDA so bila ugodna. Zaloge v trgovini na debelo so v ZDA marca v primerjavi s februarjem narasle za 0,3 odstotka, za prav toliko pa se je povečala tudi njihova prodaja. Indeks cen na ravni proizvajalcev pa se je aprila v primerjavi z marcem povečal za 0,1 odstotka, na letni ravni pa za 2,6 odstotka.

Rezultati Disneyja so v sredo prav tako podaljšali optimizem vlagateljev Wall Streeta, v četrtek pa jih je opogumilo poročilo ministrstva za delo o inflaciji na ravni potrošniških cen v ZDA, ki je bila nižja od pričakovane. S tem se je povečala možnost za manjši dvig obrestnih mer s strani ameriške centralne banke.

Univerza Michigan je v petek poročala, da je optimizem ameriških potrošnikov ostal maja na enako visoki ravni kot aprila, napredovale pa so delnice farmacevtske industrije, ki si je oddahnila, ker načrt predsednika Trumpa za znižanje cen zdravil, ki ga je predstavil v petek, ni vzela kot preresno grožnjo njenim dobičkom.

Dow Jones je v petek napredoval za 91,64 točke oziroma 0,4 odstotka, S&P 500 za 4,65 točke oziroma 0,2 odstotk, Nasdaq pa je nazadoval za 2,09 točke oziroma 0,03 odstotka.

Dow Jones se je po uspešnem tednu ponovno prebil nad gladino v primerjavi s koncem lanskega leta in je sedaj višje 111,95 točke oziroma 0,5 odstotka. S&P 500 je prav tako višje za 54,11 točke oziroma 2,0 odstotka, Nasdaq pa je od konca lanskega leta napredoval že za 499,49 točke oziroma 7,2 odstotka.