c S
Na Hrvaškem nov razpis za manjši plavajoči LNG terminal 14.05.2018 05:53 Zagreb, 12. maja (STA) - Podjetje LNG Hrvatska je objavilo nov razpis za nakup plavajočega terminala za utekočinjeni plin (LNG) potem ko so ugotovili, da ne bodo uspeli prodati zmogljivosti plavajočega terminala v Omišlju na otoku Krku iz prejšnjega razpisa. Z novim razpisom načrtujejo terminal, ki ima nekaj več kot tretjino zmogljivosti terminala iz prejšnjega razpisa.

V LNG Hrvatska so pojasnili, da nameravajo z novim razpisom kupiti manjši in cenejši plavajoči LNG terminal, ki bo v skladu s transportnimi zmogljivosti države. Pred tem so razveljavili prejšnji postopek nabave plavajočega terminala, za katerega so predvidevali zmogljivosti v višini 6,5 milijarde kubičnih metrov plina letno.

Z novim razpisom nameravajo kupiti plavajoči terminal, ki bo lahko izročil v hrvaške plinovode 2,6 milijarde kubičnih metrov plina. Kot so zapisali na svoji spletni strani, bodo z nakupom manjšega terminala privarčevali do 90 milijonov evrov v primerjavi s prvim razpisom. Ponudbe bodo sprejemali do 8. junija.

Hrvaški mediji so aprila poročali o slabem odzivu trgovcev s plinom v prvem krogu javnega poziva za zbiranje zavezujočih ponudb za zakup plinskih zmogljivosti na bodočem terminalu. Ponudbo naj bi v prvem krogu, ki je bil zaključen v začetku aprila, poslalo le nekaj trgovcev, ki nameravajo zakupiti približno 100 milijonov kubičnih metrov plina.

V LNG Hrvatska pričakujejo, da bodo glavni igralci zavezujoče ponudbe oddali v zadnjem, tretjem krogu, do katerega bo prišlo v prihodnjih mesecih. Direktorica podjetja Barbara Dorić je prepričana, da bo plavajoči terminal začel obratovati v skladu z načrti leta 2020.

Medtem se je hrvaška vlada odločila pospešiti celotni postopek za postavitev plavajočega terminala, ki naj bi mu sledil še kopenski. Z današnje seje je v nujni parlamentarnih postopek poslala zakon o terminalu za utekočinjeni plin, ki naj bi omogočal uresničitev strateškega projekta v predvidenih rokih.

Evropska komisija je konec lanskega leta s Hrvaško in Madžarsko podpisala pogodbo o dodelitvi 101,4 milijona evrov evropskih sredstev za izgradnjo terminala. Nepovratna sredstva bodo črpali iz instrumenta za povezovanje Evrope (Cef).

Vrednost celotnega projekta terminala v Omišlju je ocenjena na nekaj manj kot 384 milijonov evrov.