c S
Na novem portalu zbrane informacije o energetskih trgih 14.05.2018 06:46 Maribor, 12. maja (STA) - Agencija za energijo je aktivirala podatkovni portal eMonitor, na katerem objavlja aktualne podatke o odprtih trgih z elektriko in zemeljskim plinom ter o oskrbi s toploto. Vsebuje tudi podatke s področja obnovljivih virov in učinkovite rabe energije, ki so v pristojnosti energetskega regulatorja, so sporočili z agencije.

Agencija za energijo je eMonitor razvila s ciljem, da bo uporabnikom zagotavljala enostaven prikaz podatkov o energetskih trgih, zanimivih tudi za splošno javnost, strokovnjakom pa bo portal postopoma omogočal tudi naprednejše funkcije. Analize trendov bodo omogočale spremljanje napredka pri prehodu energetskega sektorja v nizkoogljičnega.

Do zdaj je zainteresirana javnost iskala podatke pri različnih virih, z vzpostavitvijo portala pa je na enem mestu omogočen dostop do množice obdelanih podatkov o energetskih trgih, ki jih agencija zagotavlja v okviru svojih nalog.

Večino podatkov agencija sicer že zdaj objavlja v okviru svojih publikacij, s portalom pa želi te in dodatne informacije ponuditi uporabnikom hitreje ter v okviru novih funkcionalnosti.