c S
Sip Šempeter lani z rastjo prihodkov in dobička 14.05.2018 07:14 Šempeter v Savinjski dolini, 13. maja (STA) - Specializiran proizvajalec strojev za košnjo trave, pripravo in spravilo sena Sip Šempeter je lani ustvaril 23,2 milijona evrov prihodkov, kar je 33,5 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček Sipa je znašal 2,3 milijona evrov, leto prej pa je dosegel nekaj več kot 940.000 evrov.

Kot ocenjuje predsednik upravnega odbora Sipa Uroš Korže, je lani na trgu kmetijske mehanizacije prišlo do konjunkturnega obrata.

Po 30 mesecih globalne recesije so se vsi konjunkturni indikatorji na za Sip relevantnih trgih prevesili v zeleno. Število prodanih strojev, tako Korže, so povečali za 25 odstotkov, v strukturi njihove prodaje pa se še vedno povečuje delež prodanih profesionalnih izdelkov večjih dimenzij, kar se odraža tudi v pomembnem porastu povprečne cene prodanega izdelka.

Največ, za 37,3 odstotka, se je lani povečala prodaja izdelkov senene linije, ki je tudi sicer Sipova najpomembnejša skupina izdelkov in tvori 92 odstotkov celotne prodaje. Sipovi največji trgi v 2017 so bili Slovenija, Avstrija, Švica, Nova Zelandija, Belorusija, Nizozemska, ZDA, Nemčija, Italija in Češka, ki skupaj predstavljajo 75 odstotkov celotne prodajne realizacije.

Sip, ki zaposluje 230 delavcev, je lani povečal svoje tržne aktivnosti, predvsem v smislu večje podpore kupcem, in sicer tako na njihovih klasičnih trgih kot tudi na trgih, kjer začenjajo povsem na novo.

Podjetje je lani nadaljevalo s pospešenim razvojem novih izdelkov. Tako so na trg lansirali dva dvorotorska zgrabljalnika serije STAR, obračalnik delovne širine devet metrov v nošeni in vlečeni izvedbi, ter vlečeno kosilnico s centralnim vpetjem delovne širine tri metra.

"Poleg pospešenega investiranja v razvoj novih izdelkov se je nadaljevalo tudi posodabljanje proizvodnje, v oddelku preoblikovanja z nabavo novih strojev za laserski razrez cevi ter krivljenje cevi, kakor tudi v oddelku finalizacije z razširitvijo površin za montažo, dokončali pa smo tudi urejanje skladiščnih površin. Za investicije v osnovna sredstva smo skupaj namenili 2,2 milijona evrov," je dejal Korže in dodal, da so lani svojo zadolženost zmanjšali na 5,5 milijona evrov.