c S
Delničarjem Telekoma Slovenije skoraj celoten bilančni dobiček 11.05.2018 17:07 Ljubljana, 11. maja (STA) - Telekom Slovenije bo letos svojim lastnikom, med katerimi so z 72,38 odstotka največji državni, izplačal skoraj celoten bilančni dobiček. Tako so na današnji skupščini odločili delničarji, s tem ko so podprli nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), naj dividenda namesto 6,30 evra znaša 14,30 evra bruto.

Izplačilo dividend v višini 6,30 evra bruto na delnico, in s tem 1,30 evra več kot lani, sta predlagala uprava in nadzorni svet. A po mnenju SDH tudi višje izplačilo dividend omogoča tekočo likvidnost in nadaljnji razvoj družbe, pri čemer kazalniki zadolženosti ostajajo na pričakovanih ravneh, zato je predlagal več kot podvojitev izplačanega zneska.

SDH je 4,25-odstotni lastnik največjega slovenskega operaterja, upravlja pa tudi z 62,54 odstotka delnic v lasti države. Dodatnih 5,59 odstotka delnic Telekoma Slovenije ima Kapitalska družba.

Na skupščini je bilo navzočih nekaj manj kot 81 odstotkov delnic z glasovalno pravico, predlog SDH pa je bil sprejet soglasno. "Zahtevek za višjo dividendo nas je deloma presenetil," je novinarjem po skupščini priznal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe, a dodal, da na dolgi rok ne bo imel pomembnega vpliva na poslovanje družbe in njeno razvojno usmerjenost.

Dividende bodo v skladu s sprejetim sklepom izplačali 10. julija. Od skupaj 115,4 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2017 bo torej šlo za dividende dobrih 93 milijonov evrov, preostalih 22,3 milijona evrov pa se bo preneslo v naslednje leto.

Kot je na skupščini povedal Skobe, je Telekom Slovenije lani kljub razmeroma bolj zaostrenim razmeram na slovenskem telekomunikacijskem trgu povečal prihodke. Ti so na ravni celotne skupine porasli za dva odstotka na 716,2 milijona evrov.

Po njegovih besedah je k tej rasti pomembno prispeval projekt elektronskega cestninjenja za tovorna vozila na slovenskih avtocestah, ki je bil zaključen 1. aprila letos. "To kaže, da je Telekom Slovenije kos tudi največjim IT projektom v državi," je dejal.

Čisti dobiček Telekomove skupine je lani upadel za 77 odstotkov na 9,02 milijona evrov, kar so v družbi pripisali predvsem slabitvam razmeroma visokih terjatev in oblikovanju 34,3 milijona evrov rezervacij. Letos Skobe pričakuje vnovično rast dobička, in sicer na okoli 41 milijonov evrov.

"Oblikovane rezervacije so primerne glede na vse informacije, ki jih imamo," je povedal Skobe. Poudaril je, da je družba v zadnjih petih letih zmanjšala izpostavljenost do tožb za 470 milijonov evrov, od pomembnejših tožb pa jim ostajajo le še dve ali tri. Skupaj je trenutno proti skupini vloženih 75 tožb, največja med njimi pa je tožba družbe T-2 v višini 129,6 milijona evrov, o kateri je Skobe dejal, da je vrhovno sodišče primer vrnilo na prvo stopnjo, iskali pa bodo tudi možnost reševanja spora zunaj sodišč.

Pred šestimi leti imenovani posebni zastopnik je delničarje seznanil tudi s sodnimi postopki, ki tečejo zoper pet bivših članov uprave zaradi nakupa deležev v kosovski družbi Ipko.net ter ljubljanski družbi Najdi.si. Gre za skupaj 56 milijonov evrov, ki jih družba terja od Bojana Dremlja, Dušana Mitića, Filipa Ogrisa Martiča, Željka Puljiča in Darje Senica, ker po besedah Uroša Ilića iz odvetniške družbe Ilič & Partnerji pri nakupu omenjenih deležev niso ravnali v skladu z načeli dobrega gospodarja.

Sodni postopki se po Ilićevih besedah v obeh primerih vlečejo nerazumno dolgo, stroške Telekoma Slovenije z njima pa je do zaključka postopkov ocenil na približno pol milijona evrov. Če bo sodišče ugotovilo utemeljenost vsaj enega zahtevka, bo sicer mogoče uveljaviti izplačilo po zavarovalni polici, sklenjeni v višini deset milijonov evrov.

Delničarji so podelili še razrešnico članom uprave in nadzornega sveta za delo v lanskem letu ter se seznanili s spremembami v nadzornem svetu družbe. Januarja je namreč prenehal mandat predstavniku delavcev Deanu Žigonu in s 14. februarjem ga je nadomestil Urban Škrjanc.