c S
Za lažji prehod v krožno gospodarstvo pomembni tudi nacionalni kažipoti 11.05.2018 17:06 Maribor, 11. maja (STA) - Drugi dan mednarodne konference o krožnem gospodarstvu Circular Change so pomembno zaznamovale predstavitve nacionalnih kažipotov za prehod v krožno gospodarstvo, ki jih ima že precej držav. Vsi temeljijo na podobnih ciljih, kot so zmanjšanje porabe surovin in nova delovna mesta. Države so prepričane, da je ideje mogoče tudi implementirati.

Finski kažipot je predstavil vodja tamkajšnjega projekta krožnega gospodarstva Sitra Kari Herlevi, ki je povedal, da so vanj združili tisoč sodelujočih z 250 idejami in 64 že začetimi konkretnimi aktivnostmi. Poudaril je, da je država že sedaj uspešna na mnogih področjih, kar lahko daje nadaljnjim izboljšavam močan zagon.

Pismo o nameri za oblikovanje nizozemskega nacionalnega sporazuma o krožnem gospodarstvu je po besedah Hermana Bavincka iz organizacije Holland Circular Hotspot januarja lani podpisalo 340 deležnikov iz različnih sektorjev. Sporazum je razdeljen na pet prednostnih verig vrednosti: biomasa in hrana, plastika, proizvodna industrija, gradbeništvo ter potrošne dobrine.

Z njim naj bi letno pri surovinah prihranili 7,3 milijarde evrov, ustvarili 54.000 novih delovnih mest, močno zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in porabo surovin, prihranili pa tudi pri porabi vode.

Slovaška je po besedah Milana Chrenka z okoljskega ministrstva svoj pristop k prehodu na krožno gospodarstvo razdelila na politike, zakonodajo, znanje in sodelovanje. Štirje stebri se medsebojno navezujejo, vsak posebej pa vključuje konkretne rešitve za izboljšave in razvoj.

Kažipot avstrijske platforme za spodbujanje k prehodu na krožno gospodarstvo po besedah njene direktorice Julike Dittrich med drugim ponuja spletno stran kot osrednjo informacijsko in komunikacijsko platformo, dogodke, kot je tokratna konferenca, koordinacijo aktivnosti na lokalni ravni ter ciljno usmerjena izobraževanja.

Slovenski kažipot, o katerem je danes že govoril premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je dodatno predstavila ustanoviteljica in direktorica platforme Circular Change, ki konferenco pripravlja v sodelovanju z vlado in drugimi partnerji, Ladeja Godina Košir. Spomnila je, da je oprt na t. i. krožni trikotnik, ki povezuje tri neločljive elemente - krožno gospodarstvo (modeli poslovanja), krožno spremembo (vladne politike) in krožno kulturo (državljani).

V razpravi, ki je sledila predstavitvam, je bilo med drugim slišati, da ima Evropa na področju krožnega gospodarstva velik potencial, ki ga je mogoče v celoti izkoristiti le s sodelovanjem in povezovanjem. Udeleženci so opozorili, da začrtane rešitve nimajo pravega smisla brez njihove implementacije, ki jo lahko med drugim olajša spodbudna zakonodaja.

K izkoriščanju številnih priložnosti je med drugim pozval evropski poslanec Lambert van Nistelrooij (EPP), ki je prepričan, da morajo države vzorčne modele že v zgodnji fazi prilagoditi lastnim posebnostim in potrebam.