c S
Stranke napovedale posluh za malo gospodarstvo 11.05.2018 17:06 Portorož, 11. maja (STA) - Parlamentarne stranke ter Gospodarsko aktivna stranka, Slovenska ljudska stranka (SLS) in Lista Marjana Šarca (LMŠ) so na današnjem Forumu obrti in podjetništva v Portorožu izrazile pripravljenost na uvedbo sprememb na predlog obrti, so pa med njimi razlike v dinamiki in obsegu teh sprememb. Glede posebnega ministrstva so mnenja deljena.

Predstavniki sedaj vladajočih SMC, DeSUS in SD so večkrat slišali, da niso pomembne besede, ampak dejanja. Predsednik NSi Matej Tonin je tako spomnil, da so neuspešno predlagali spremembe, za katere se zavzema malo gospodarstvo, med drugim glede davkov, bolniškega nadomestila, regresnih zahtevkov in dvojnega statusa upokojencev. Ločenega ministrstva ne bi uvedel, saj da samo po sebi ne bi nič spremenilo, pomembno je, da je celotna vlada razvojna.

Evropska poslanka SDS Romana Tomc je vse predloge OZS podprla kot legitimne, med njimi glede dvojnega statusa upokojencev, odpravninskega sklada, bolniškega nadomestila in odpovednih razlogov, DDV bi znižali na predkrizno raven, zmanjšali bi birokracijo.

Vodja programskega sveta SMC Aleksandar Kešeljević se je zavzel za zmanjšanje progresije pri dohodnini, ne bi pa uvedli socialne kapice. Podpirajo idejo o ustanovitvi sklada, ki bi kompenziral prožnejše zaposlovanje. Glede ločenega ministrstva je dejal, da so se v tem mandatu osredotočali na velike investicije, bolj pomembna pa da je moč osebe, ki področje pokriva, znotraj stranke in vlade.

Predsednik SD Dejan Židan se je zavzel za razbremenitev plač s spremembami pri dohodnini, medtem ko sprememb pri prispevkih ne bi uvajali. Namesto novega ministrstva bi raje uvedel direktorat za malo gospodarstvo. Podprl je zmanjšanje administrativnih ovir in uvedbo sklada za odpravnine ter se zavzel za spremembo insolvenčne zakonodaje.

Vodja Stranke Alenke Bratušek je med drugim podprla predloge glede statusa upokojencev, regresnih zahtevkov in povezav izobraževanja z gospodarstvom. DDV ne bi nižala, ampak bi uvedla spremembe pri dohodnini. V novo ministrstvo bi poleg malega gospodarstva vključila tudi problematiko mladih.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v primeru sodelovanja v vladi napovedal ustanovitev novega ministrstva, saj da raven državnega sekretarja ali direktorata ne bi bila dovolj močna. Zavzel se je tudi za davčne olajšave za tiste, ki so vključeni v OZS.

Vodja LMŠ Marjan Šarec je podprl odpravo birokracije, davčno razbremenitev, spremembe pri izobraževanju in izboljšanje plačilne discipline. Posebni minister sam po sebi težav ne bi rešil, je menil, bolj je pomembno, kdo se s temi vprašanji ukvarja.

Član izvršilnega odbora SLS Primož Jelševar je podprl predloge, med drugim glede lažjega odpuščanja, izobraževanja, znižanja DDV ter ustanovitve ministrstva. V vladi bi moralo biti več gospodarstvenikov, je menil.

Slavko Šega iz Gospodarsko aktivne stranke je dejal, da je njihov program praktično povzel zahteve obrti in podjetništva.