c S
Na konferenci o krožnem gospodarstvu opozorila o nujnosti učinkovite rabe virov 11.05.2018 12:26 Maribor, 11. maja (STA) - Glavna srednjeročna težava ne bo pomanjkanje virov, temveč posledice njihove neodgovorne rabe, je v pogovoru na konferenci o krožnem gospodarstvu poudaril nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Z izvršnim direktorjem Ellen MacArthur Foundation Jocelynom Bleriotom sta se strinjala, da je učinkovita raba virov nujna za trajnostni razvoj.

Kot je na konferenci Circular Change, ki poteka v Mariboru, opozoril Potočnik, je finančni kapital danes precenjen, človeški podcenjen, kapital narave pa sploh ni cenjen. Takšen odnos se kaže v pogosto zelo škodljivih vplivih na okolje, ki jih še nismo uspeli dovolj omejiti.

V luči vprašanja porabe surovin je dejal, da recikliranje ni najboljši način, saj recikliramo že uporabljene materiale. Namesto tega bi morali razmisliti o tem, kako porabiti manj.

Izpostavil je tudi trenutno politiko soočanja s podnebnimi spremembami, ki po njegovem mnenju ni najbolj učinkovita. Večinoma se govori o upravljanju izpustov ogljika, pozablja pa se na omejevanje povpraševanja.

Ob tem se je navezal na urbanizacijo, katere naslednja faza po njegovih besedah poteka zdaj. Več kot polovica mest, ki bodo obstajala čez nekaj desetletij, danes ne obstaja, je prepričan.

Čas za prehod na krožno gospodarstvo je po njegovem mnenju zdaj. "Evropska komisija in članice EU imajo edinstveno priložnost in odgovornost za uskladitev vseh obstoječih mehanizmov in politik financiranja, da podprejo ta prehod," je dodal.

Na nujnost učinkovite rabe virov je opozoril tudi Bleriot, ki se je zavzel predvsem za zmanjšanje uporabe plastike. Ta se bo po trenutnih napovedih v prihodnjih desetletjih močno povečala, kar je netrajnostno in nespodbudno.

Strinjal se je s Potočnikom, da recikliranje ne bo dovolj, temveč bo treba zmanjšati porabo. "Devetdeset odstotkov toplogrednih plinov povzroča proizvodnja surovin," je opozoril in izrazil prepričanje, da je predpogoj za korenite spremembe miselni preskok.