c S
Učinkovit krožni gospodarski model temelji na sodelovanju 11.05.2018 11:34 Maribor, 11. maja (STA) - Pomen sodelovanja in povezovanja za hitrejši in lažji prehod na krožno gospodarstvo je eden ključnih poudarkov tudi drugi dan mednarodne konference Circular Change, ki danes poteka v Mariboru. Kot je bilo slišati v uvodnih nagovorih, so ukrepi na nacionalni ravni nujni, enako pomembno pa je tudi vključevanje lokalnih skupnosti.

Organizatorji so današnji program, ki ga gosti lutkovno gledališče, pripravili v sodelovanju z mariborsko občino, zato so si udeleženci konference že zjutraj ogledali tamkajšnji center za predelavo odpadkov, ki velja za največjega tovrstnega v Evropi.

Ob odprtju konference jih je prek video prenosa nagovoril mariborski župan Andrej Fištravec, ki je na kratko predstavil projekte, ki jih izvaja občina. Želijo si, da bi vsaj 80 odstotkov njihovih javnih komunalnih podjetij delovalo po načelih krožnega gospodarstva.

Dvodnevno konferenco tudi danes zaznamuje močna mednarodna udeležba, ki po besedah ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, ki opravlja tekoče posle, kaže na to, da se ljudje vedno bolj zavedamo pomena sodelovanja in povezovanja. Ministrstvo v krožnem gospodarstvu po njeni besedah vidi veliko priložnosti za rast in razvoj, zato je zadovoljna, da so uspeli to temo umestiti visoko na dnevne rede razprav.

Izpostavljanja pomena sodelovanja je vesel tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je spomnil, da je Evropski parlament v zadnjih letih sprejel več direktiv s področja varstva okolja. To gre namreč s krožnim gospodarstvom po njegovih besedah z roko v roki, pri vsem skupaj pa je posebej pomembno vključevanje lokalnih skupnosti.

Veleposlanik Nizozemske Bart Twaalfhoven je opozoril, da bodo potrebe po surovinah le še rasle, zato je učinkovito upravljanje z viri ključnega pomena. Nizozemska ima na tem področju kar nekaj primerov dobrih praks, prizadevanja pa je pripravljena še dodatno okrepiti tudi z bilateralnim sodelovanjem.

Pri tem bo Slovenija po pričakovanjih odigrala pomembno vlogo, saj sta se državi na ravni predsednikov vlad povezali v postopku prehoda v krožno gospodarstvo. "Nobena država ne more prehoda na krožno gospodarstvo izpeljati sama, zato je nujno medsebojno sodelovanje," je poudaril veleposlanik in ob tem pozdravil koncept nacionalnih kažipotov. Slovenskega bodo predstavili na današnjem dogodku.

"Naše cilje je mogoče doseči le, če vsi deležniki sprejmejo osebno in skupno odgovornost," je prepričan Twaalfhoven, ki je ob tem izpostavil še potrebo po vključevanju mlajših generacij v iskanje rešitev.

Zbrane je nagovoril tudi veleposlanik Italije Paolo Trichilo, ki je pozdravil konferenco kot pomemben element krepitve prizadevanj na področju varovanja okolja. Med zgledi je navedel tudi Italijo, ki po njegovih besedah reciklira 76 odstotkov svojih odpadkov.

Konferenco pripravlja platforma Circular Change v sodelovanju z vlado in drugimi partnerji. Kot je poudarila ustanoviteljica in direktorica platforme Ladeja Godina Košir, so spremembe nujne, trenutna generacija pa je tista, ki mora ukrepati. "Način gospodarjenja, ki ga imamo danes, ni vzdržen," je opozorila in izpostavila še pomen socialnega kapitala pri vzpostavljanju krožnega gospodarstva.