c S
Na konferenci o krožnem gospodarstvu danes tudi o nacionalnih kažipotih 11.05.2018 07:59 Maribor, 11. maja (STA) - Tretja mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu Circular Change, ki se je v četrtek začela v Kostanjevici na Krki, se bo danes preselila v Maribor. Zbrane bo med drugim nagovoril predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, predstavili pa bodo tudi slovenski kažipot za prehod v krožno gospodarstvo.

Prvi dan dvodnevne konference je v četrtek potekal v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, današnje dogajanje pa bo gostilo Lutkovno gledališče Maribor. Program pripravljajo v sodelovanju z mariborsko občino, zato si bodo udeleženci konference že zjutraj ogledali tamkajšnji center za predelavo odpadkov, ki velja za največjega tovrstnega v Evropi.

V nadaljevanju bodo govorili o nacionalnih kažipotih za prehod v krožno gospodarstvo, o tem, kako ti na nacionalnih ravneh nastajajo in kako se implementirajo. Obravnavali bodo tudi tematike, kot so pametna mesta in vasi, merjenje krožnosti, krožni materiali, delitvene platforme, blockchain tehnologije, krožna kultura in krožno sodelovanje.

Med udeleženci bodo nizozemski veleposlanik Bart Twaalfhoven, podpredsednik uprave skupine Synthos Tomasz Piec, izvršni direktor Fundacije Ellen MacArthur, nekdanji evropski komisar Janez Potočnik in številni drugi priznani mednarodni strokovnjaki.

Na dogodku bodo premierno predstavili tudi slovenski kažipot za prehod v krožno gospodarstvo, ki ga je pripravilo Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije. Gre za dokument s prednostnimi področji, ki so jih opredelili na regionalnih posvetih.