c S
Sindikati v skupini Sij z več zahtevami, napovedujejo tudi zbore delavcev 10.05.2018 17:08 Ravne na Koroškem, 10. maja (STA) - Predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene v družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij), so se danes sestali na Ravnah, da uskladijo nadaljnje aktivnosti. Že od lani se namreč želijo z upravo dogovoriti o več zahtevah. Uprava je zdaj sestanek sklicala za 24. maj, Skei pa za konec maja napoveduje zbore delavcev.

Kot je za STA povedal vodja Skei koordinacije sindikalnih podružnic skupine Sij Boris Štriker, so se sestanka udeležili predstavniki različnih sindikatov v skupini Sij in bili enotnega mnenja, da želijo glede vseh zahtev, ki so jih že posredovali upravi, takoj nadaljevati pogajanja.

Kot je dejal, zahteve izhajajo še iz lanskega leta, nanašajo pa se na kriterije in merila za dodeljevanje četrtletnih nagrad in nagrad ob koncu leta. Prav tako zahtevajo nadaljevanje pogajanj za novo poenoteno podjetniško kolektivno pogodbo skupine Sij in dogovor glede plačnega sistema, da bo ta transparenten in bolj pošten ter poenoten v skupini.

"Plačni sistem, ki ga imamo v Metalu, je škodljiv, ni transparenten, ni pošten pri izplačilu osebnih dohodkov. To pomeni, da imata nekdo, ki nekaj zna, in nekdo, ki je prišel na novo v podjetje, enako plačo. Tudi pri plačah znotraj skupine Sij so velike razlike. Na Jesenicah je povprečna neto plača okoli 200 evrov višja kot v Metalu, če pa pogledamo rezultate, pa je Metal bistveno boljši, kot so na Jesenicah," je dejal Štriker, ki je predsednik Skei konference v družbah Sij na Ravnah.

Na upravo so nedavno dodatno naslovili še zahtevo za izplačilo letošnjega regresa v višini bruto povprečne plače v Sloveniji in zahtevo za letošnji dvig plač v skupini. Sestanek z upravi bi morali imeti že aprila, a ga je uprava preklicala, nov pa je sklican za 24. maj, na njem pa se bodo o zahtevah sindikatov predvidoma tudi pogovarjali.

Štriker je napovedal še, da so za obdobje od 28. do 31. maja predvideni tudi zbori delavcev, saj po njegovih besedah ni več zaupanja v upravo Metala in tudi ne v vodstvo skupine Sij. Tako je ena od zahtev sindikatov tudi, da se sestanki z upravo snemajo.