c S
Na kratko iz gospodarstva 10.05.2018 17:08 Ljubljana, 10. maja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nadzorniki Luke Koper so pri družbi Deloitte Revizija naročili forenzično preiskavo o tem, za koliko je uprava luke pod vodstvom Draga Matića oškodovala družbo, ko naj bi Vseslovenskemu združenju malih delničarjev (VZMD) preplačala stroške zbiranja pooblastil pred skupščino leta 2016, je danes poročal časnik Primorske novice. Kaj je preiskava ugotovila, v družbi ne razkrivajo, po informacijah časnika pa naj bi šlo za preverjanje za okoli 5000 evrov plačane poštnine. Vsi stroški, ki jih je imela družba s tem preiskovanjem, naj bi sicer že presegli znesek domnevnega oškodovanja.

Skupščina Intesa Sanpaolo Bank, do januarja lani poimenovane Banka Koper, je v sredo po odstopu nadzornika Boruta Bratine nadzorni svet razširila na sedem članov in vanj imenovala Andreo Pavlović, Alessia Cionija in Dražena Karakašića, je razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa. Poleg njih so v nadzornem svetu še Uroš Čufer kot predsednik in Emanuele Collini, Elena Breno ter Silvia Rinaldi. Lani poleti je sicer banka pristala pod okriljem Privredne banke Zagreb, hrvaške banke iz italijanske skupine Intesa Sanpaolo.

Delničarji Delavske hranilnice, med katerimi prevladujejo sindikati, bodo na skupščini 21. junija med drugim odločali o tem, da se od bilančnega dobička, ki je na zadnji dan leta 2017 pri 2,18 milijona evrov, za dividende nameni 2,14 milijona evrov oz. pet evrov bruto na delnico, je razvidno iz sklica skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Družba za investicije AG iz Kamnika je za 11. junij sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji med drugim odločali o uporabi 2,3 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2017. Po predlogu naj bi se za izplačilo dividend namenilo 1,3 milijona evrov, kar pomeni bruto dividendo v višini 70 centov na delnico, preostalih milijon evrov pa naj bi ostalo nerazporejenih. Delničarji se bodo med drugim seznanili tudi s poslovanjem družbe in skupine AG v letu 2017 ter izvršnega direktorja družbe pooblastili za pridobivanje lastnih delnic, vendar ne več kot deset odstotkov osnovnega kapitala družbe.

Družba za svetovanje in investiranje Optimus naložbe iz Maribora, katere družbenik in direktor je Roman Žnidarič, tudi izvršni direktor Cetisa, je pridobila 385 delnic družbe Cetis in jih ima zdaj skupaj 9385, kar predstavlja 4,69 odstotka vseh. Gre za posledico dogovorjenega v sporazumu glede postopka prevzema za odkup vseh delnic Cetisa, po katerem je vse Cetisove delnice prevzela družba MSIN, zatem pa se zavezala, da jih 5,65 odstotka po ceni iz prevzemne ponudbe proda družbi Optimus naložbe.

Družba KS naložbe iz Ljubljane med 4. in 10. majem na Ljubljanski borzi ni odkupila nobenih lastnih delnic. Skupno število lastnih delnic tako ostaja nespremenjeno, to je 29.473 oz. 0,75 odstotka vseh.

Ljubljanska borza je na podlagi sklica skupščine delničarjev družbe Prva group, ki bo 15. junija, določila 28. junij za prvi trgovalni dan brez upravičenja do dividende. Delničarji bodo na skupščini odločali o izplačilu dividend v višini 1,98 evra bruto na delnico, in sicer delničarjem, ki bodo v delniško knjigo vpisani 30. junija.

Ljubljanska borza je sporočila, da bo zaradi izdaje novih delnic 11. maja povečala število delnic Delavske hranilnice, s katerimi se trguje na trgu SI Enter, za 42.000 na 427.981.