c S
Sodna izvedenca pred novogoriškim sodiščem pričala v korist Črnigoju 10.05.2018 14:46 Nova Gorica, 10. maja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave družbe Primorje Dušanu Črnigoju. Obtožnica ga bremeni pomoči pri storitvi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Danes sta svoje strokovno mnenje pred sodiščem zagovarjala sodna izvedenca, ki v tem poslu ne vidita kaznivega dejanja.

Pred sodiščem je v istem sodnem postopku kot prvoobtožen nekdanji izvršilni direktor Primorja Robert Brajdih, ki naj bi podpisal sporne kompenzacijske pogodbe, zaradi katerih naj bi imel korist Črnigoj in njegovo sorodstvo.

Po trditvah tožilstva naj bi zaradi njunega dejanja nastalo za skupno 250.632 evrov škode, za kolikor naj bi se zato zmanjšalo premoženje, iz katerega bi lahko poplačali upnike Primorja.

Sodna izvedenca Tibor Hren, ki so ga najeli zagovorniki Brajdiha in Črnigoja, ter Jelena Andreja Marinko sta sicer izhajala iz drugačnega izhodišča - Hren je v svojem strokovnem mnenju predvideval, da je podjetje še delujoče, Marinkova pa je izhajala iz kasnejšega stečaja Primorja in poslovanje v letu 2011 obravnavala kot delo že propadlega podjetja.

Hren je z analitičnim pristopom ugotovil, da v letu 2011 Primorje še ni bilo dolgotrajno insolventno, zatorej kompenzacijski posli, ki jih je podpisal Brajdih s Črnigojem in tudi drugimi upniki, niso bili sporni. Marinkova se je strinjala s Hrenom, čeprav je ob tem menila, da so imeli v ajdovskem gradbenem podjetju občasno tudi finančne težave.

O tem, ali je bilo Primorje insolventno tedaj, ko je Brajdih podpisal okrog 60 kompenzacijskih pogodb, torej ali je bilo to kaznivo dejanje ali ne, se bodo ukvarjali tudi v nadaljevanju postopka v začetku julija. Dotlej pa mora Marinkova svoje strokovno mnenje dopolniti, je sklenil Klavora. Tožilka v tem procesu Andreja Žvanut je zaradi nekaterih nejasnosti namreč zahtevala novega sodnega izvedenca.

Črnigoju naj bi poleti 2011 v Primorju pomagali pri nakupu stanovanja v Ankaranu. Prvoobtoženi Robert Brajdih naj bi Črnigoju tako v insolventnem stanju ajdovskega gradbenega podjetja omogočil prednostno poplačilo njegovih terjatev do podjetja. Brajdih je kot izvršilni direktor Primorja zadevno pogodbo, tako kot druge v kompenzacijskem postopku (vseh naj bi bilo od 60 do 80) podpisal, tako kot vse dogovorjene posle in pripravljene pogodbe.

Del denarja za kompenzacijski nakup stanovanja v Ankaranu naj bi izviral iz sredstev, ki so jih zaposleni puščali v Primorju. Kot sporno omenjajo tudi, da je izvenzakonski partner Črnigojeve hčerke v isti stavbi kupil klet, a jo je kasneje vrnil v stečajno maso. Sporna posla naj bi bila sklenjena v obdobju, ko je bilo Primorje že insolventno, kar naj bi dokazovala ali zavrgla mnenja dveh sodnih izvedencev.

Sojenje Brajdihu in Črnigoju se je začelo že lanskega marca, vendar je sodnik Goran Klavora nadaljevanje obravnave odložil za nedoločen čas, saj so morali pridobiti dodatne dokaze po predlogu zagovornikov zagovornika. Tako so predvideli pričanja kar 16 prič ter dveh finančnih izvedencev, ki sta tedaj opravila pregled poslovanja v letih 2010 in 2011.