c S
Bank of England oklestila napoved gospodarske rasti 10.05.2018 14:23 London, 10. maja (STA) - Britanska centralna banka Bank of England je danes pričakovano ohranila ključno obrestno mero pri 0,50 odstotka. Ob tem pa je znižala napoved britanske gospodarske rasti za letošnje leto, in sicer za 0,4 odstotne točke na 1,4 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija nestrpno pričakuje brexit, v tej luči se ustavlja tudi njena gospodarska rast. Britanska centralna banka je tako danes obrestno mero pustila nizko, obenem pa napovedala, da bodo prihodnji dvigi postopni in omejeni.

Bank of England je ključno obrestno mero z rekordno nizke ravni 0,25 odstotka na 0,50 odstotka dvignila novembra lani. Takrat se je za to potezo odločila po več kot desetih letih. Danes je za ohranitev obrestne mere glasovalo sedem članov odbora za monetarno politiko, dva pa sta glasovala za zvišanje.

Obenem je banka oklestila napoved gospodarske rasti v letošnjem letu z 1,8 na 1,4 odstotka. Popravek sledi šibkemu prvemu četrtletju, ki ga je zaznamovalo neugodno vreme. 0,1-odstotna četrtletna rast na začetku leta 2018 je bila najpočasnejša v zadnjih petih letih.

Zadnji podatki so pokazali tudi nepričakovano upočasnitev inflacije na Otoku. Marca je bila rast cen 2,5-odstotna in s tem najšibkejša v letu dni. Vseeno pa ostaja nad ciljem vlade, ki je pri dveh odstotkih.

Bank of England danes tudi ni spreminjala programa kvantitativnega mehčanja, v okviru katerega je v gospodarstvo načrpala že 445 milijard funtov (508 milijard evrov).