c S
Cena visoka, a prevzem Gorenja manj gotov, kot se zdi 10.05.2018 13:52 Ljubljana/Velenje, 10. maja (STA) - Ponujena cena pri morebitnem prevzemu večinskega deleža Gorenja je presenetljivo visoka in odraža veliko željo kitajskega podjetja za dostop do evropskega trga, je za STA ocenil analitik pri KD Skladih Aleš Lokar. Opozoril pa je, da je zaradi pričakovanega velikega vpliva na slovensko gospodarstvo prevzem manj gotov, kot se trenutno zdi.

Ponujena cena je tudi po mnenju vodje društva delničarjev Gorenja Mateja Tomažina zanimiv odraz vrednotenja družbe. "Trg je namreč predhodno ocenil Gorenje bistveno manj, kot ga je kitajska skupina Hisense," je dejal za STA.

Uprava Gorenja je v sredo po preučitvi ponudb treh potencialnih partnerjev iz Azije za najboljšega ponudnika izbrala kitajsko skupino Hisense, ki je za delnico ponudila 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe.

"Napovedana cena je presenetljivo visoka. Očitno odraža željo kitajskega kupca po dostopu do evropskega trga. V samem poslovanju Gorenja je težko najti razloge, ki bi opravičevali takšno ceno," je dejal Lokar.

Podobno je izpostavil tudi Tomažin. "Pri Gorenju se je treba vprašati, kaj bi pomenil nesprejem oz. propad tovrstne prevzemne ponudbe in kdo bi nato reševal obstoječe izzive velike zadolženosti podjetja," je opozoril.

"Zanimivo bo opazovati reakcijo tekmecev, ki so se potegovali za strateško partnerstvo Gorenju, saj je v sredo presenetila hitra objava novice in bomo videli, ali je to končna ponudba ali ne," je dodal Tomažin, ki je spomnil, da trg kapitala vedno ponuja kanček negotovosti.

Dejstvo, da so v igri trije kitajski igralci, se da po Lokarjevem mnenju pojasniti s tem, da kitajski izdelovalci bele tehnike očitno iščejo vstop na evropske in ameriški trg. "Iščejo evropske proizvajalce, to vidimo tudi v drugih panogah. Zato so pripravljeni na prevzeme tudi takšnih podjetij, ki jim gre slabše, z neko premijo," je menil.

To je po njegovih besedah tudi razlog, da ni zanimanja drugih kupcev in tudi, da je japonski Panasonic odstopil od povečanja deleža.

Ali bo kupec uspel pridobiti večinski delež, Lokar ne more oceniti. "To je velika špekulacija. Mislim, da je posel manj gotov, kot se zdi na prvi pogled. Tudi timing je zelo zanimiv, tik pred volitvami. Gre za enega največjih delodajalcev v državi in to v okolju, ki je zelo občutljivo na spremembe lastništva. Poleg tega tako velike transakcije pomenijo tudi velike spremembe v dobavnih verigah, kar bi imelo velik vpliv na slovensko gospodarstvo. Tako da vidim še kar nekaj preprek," je dejal.

Ker je potencialni kupec v večinski državni lasti, Lokar pričakuje, da bo bo v ozadju dejavna tudi tiha diplomacija. "Osebno mislim, da so še možna presenečenja, da še nismo videli vsega," je povedal.

Največji posamični lastnik Gorenja je trenutno državna Kapitalska družba (Kad) s 16,37-odstotnim deležem, naložba pa je v strategiji upravljanja državnih naložb označena kot pomembna, kar pomeni, da Kad deleža ne sme prodati.

Da skladno s strategijo upravljanja državnih naložb z delnicami Gorenja ne smejo razpolagati, so opozorili tudi v Kadu, kjer so sicer za STA dejali, da kot največji delničar Gorenja podpirajo prizadevanja uprave velenjske družbe pri iskanju primernega strateškega partnerja, ki bo pripomogel k izboljšanju poslovanja.

"Razpolaganje z naložbo bi bilo možno zgolj v primeru spremembe strategije, ki bi naložbo opredelila kot portfeljsko. Dokler bo naložba v Gorenje opredeljena kot pomembna, bo Kad v skladu z omenjeno strategijo svoj delež v družbi ohranjal," so še zapisali v Kadu.

Lokar meni, da je z vidika davkoplačevalcev oz. Kada kot bodočega demografskega sklada ta poteza - da ostane zaklenjen v lastništvu - slaba. Zato bi bila v primeru uspelega prevzema edina pametna strategija ta, da Kad izstopi iz te naložbe in sredstva vloži v drugo, bolj produktivno naložbo. "Vprašanje je, ali je smiselno ostati delničar v družbi z večinskim lastnikom," je opozoril.

Pri pomembnih naložbah ima država glede na strategijo v lasti do 25 odstotkov in ene delnice, kar ji med drugim daje možnost vpliva na odločitve skupščine, ki zahtevajo tričetrtinsko soglasje delničarjev, kot je po statutu Gorenja npr. predčasen odpoklic nadzornikov ali povečanje oz. zmanjšanje osnovnega kapitala.

Morebitno povečanje deleža Kada do te meje se Lokarju ne zdi smiselno. "To je bolj stvar politike kot ekonomskega ratia. Mislim, da z vidika ekonomske logike to ne bi bilo smiselno. Gorenje in panoga sama nista visoko dobičkonosna, po vsem svetu se bori s presežnimi zmogljivostmi. Tako da bi bila z vidika davkoplačevalcev bolj smiselna odločitev, da se sredstva nameni za bolj propulzivne naložbe," je še dejal.

Tečaj delnic Gorenja se je v sredo na Ljubljanski borzi oblikoval pri 6,80 evra, je pa v današnjem trgovanju do okoli 11. ure pridobil skoraj 64 odstotkov in je bil pri 11,15 evra.