c S
Stopnja prostih delovnih mest najvišja po letu 2008 10.05.2018 13:21 Ljubljana, 10. maja (STA) - Število prostih in zasedenih delovnih mest v Sloveniji se je v prvem četrtletju povečalo. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in trgovini. Stopnja prostih delovnih mest je bila z 2,5 odstotka najvišja po letu 2008, je danes objavil državni statistični urad.

V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji nekaj več kot 19.000 prostih delovnih mest, kar je 2000 več kot v zadnjem četrtletju lani. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in trgovini. Delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami so v tem četrtletju razpisali nekaj več kot 12.000 prostih delovnih mest, kar je bilo 63,2 odstotka vseh prostih delovnih mest v Sloveniji.

Stopnja prostih delovnih mest je bila 2,5 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju in za 0,5 odstotne točke več kot v lanskem prvem četrtletju. Najvišjo stopnjo prostih delovnih mest so imeli v gradbeništvu (6,2 odstotka) in gostinstvu (5,9 odstotka).

"Povečanje števila prostih in zasedenih delovnih mest je imelo za posledico najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v obdobju od leta 2008, ko je znašala 2,5 odstotka. Najnižjo stopnjo prostih delovnih mest, 0,6 odstotka, je Slovenija dosegla v drugi polovici leta 2009," so zapisali v statističnem uradu.

V prvem četrtletju letos je bilo zasedenih skoraj 743.600 delovnih mest, kar je za skoraj 5500 več kot v prejšnjem četrtletju. Število zasedenih delovnih mest se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu ter v dejavnosti prometa in skladiščenja.

"Glede na večje povpraševanje po delovni sili v tem četrtletju lahko pričakujemo povečano število zasedenih delovnih mest tudi v naslednjem četrtletju, seveda če bodo delodajalci našli ustrezne ljudi in jih tudi zaposlili," pravijo statistiki.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je v zadnjem četrtletju 2017 v 24 državah članicah EU stopnja prostih delovnih mest po sezonsko neprilagojenih podatkih v povprečju znašala dva odstotka in je bila za 0,2 odstotne točke višja kot v prejšnjem letu.

Najvišjo stopnjo so imeli na Češkem (4,4 odstotka) in v Belgiji (3,4 odstotka). Slovenija se je med 24 državami uvrstila na 9. mesto z dvoodstotno stopnjo prostih delovnih mest. Na dnu lestvice je bila Grčija z najnižjo stopnjo prostih delovnih mest, in sicer 0,1 odstotka.