c S
Industrijska proizvodnja v prvem četrtletju z osemodstotno rastjo 10.05.2018 11:16 Ljubljana, 10. maja (STA) - vrednost industrijske proizvodnje je bila v prvem četrtletju za 8,3 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, je danes objavil statistični urad. Samo marca se je industrijska proizvodnja v mesečni primerjavi povečala za 0,5 odstotka, v medletni pa za 6,4 odstotka.

V predelovalnih dejavnostih se je vrednost industrijske proizvodnje v prvih treh mesecih leta glede na enako obdobje lani zvišala za devet odstotkov, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 3,9 odstotka, v rudarstvu pa je upadla za 16,1 odstotka.

Samo marca je bila vrednost industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih medletno višja za 6,7 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 9,5 odstotka, v rudarstvu pa je bila nižja za 24,4 odstotka.

Na mesečni ravni se je industrijska aktivnost v predelovalnih dejavnostih in oskrbi z elektriko, plinom in paro zvišala za 0,5 odstotka oz. za 1,1 odstotka, v rudarstvu pa se je znižala za 0,5 odstotka.

Glede na povprečje leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje v marcu višja za 21,8 odstotka.

Med proizvodi glede na tehnološko zahtevnost se je v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani najbolj povečala proizvodnja srednje visoko tehnološko zahtevnih proizvodov (za 13,6 odstotka), proizvodnja srednje nizko in nizko tehnološko zahtevnih proizvodov je narasla za 7,8 oz. 7,3 odstotka, proizvodnja visoko tehnološko zahtevnih proizvodov pa za 5,3 odstotka. Podobna so bila tudi gibanja samo v marcu.

Prihodek od prodaje v industriji je bil marca na mesečni ravni višji za dva odstotka, na letni ravni pa za 8,5 odstotka. Glede na povprečje 2005 je bil višji za 22 odstotkov.

V prvih treh mesecih leta se je v medletni primerjavi zvišal za 10,1 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je marca na mesečni ravni zvišala za 1,1 odstotka, v medletni pa za osem odstotkov. Glede na povprečje leta 2015 je bila višja za 20,6 odstotka.

V prvih treh mesecih leta se je vrednost zalog glede na enako obdobje lani zvišala za 8,1 odstotka.