c S
Gorenje za strateškega partnerja izbralo kitajsko skupino Hisense 10.05.2018 07:28 Velenje, 09. maja (STA) - Gorenje je po prejetju treh zavezujočih ponudb zainteresiranih strateških partnerjev iz Azije dva najboljša pozvalo k izboljšanju. Uprava Gorenja je po preučitvi ponudb za najboljšega ponudnika danes izbrala kitajsko skupino Hisense, ki je za delnico ponudila 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe.

Uprava je prejete ponudbe in izboljšani ponudbi preučila skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem ter ključnimi delničarji, ki so aktivno sodelovali v postopku, so iz Gorenja sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Delnice Gorenja so se sicer v današnjem trgovanju na borzi oblikovale pri 6,80 evra, kar je bilo 6,58 odstotka nad zaključno torkovo vrednostjo.

Pri izbiri najboljšega ponudnika so bili upoštevani strateški elementi, ki so bili podlaga za začetek postopka iskanja strateškega partnerstva, izvedljivost transakcije ter ponujena cena delničarjem. "Izbrani ponudnik se je zavezal, da bo najkasneje v roku 15 dni objavil prevzemno namero, v zakonskem roku pa tudi prevzemno ponudbo vsem delničarjem," so poudarili v Gorenju, kjer so s tem zaključili postopek preučevanja priložnosti za strateška partnerstva.

Po neuradnih informacijah časnika Finance so sicer zavezujoče ponudbe oddala tri kitajska podjetja - Haier, Hefei Meiling in Hisense Electric. Drugo najboljšo ponudbo naj bi oddal Haier, ki naj bi ponudil okoli 10 evrov za delnico. Menda naj ne bi bilo izključeno, da bi ponudbo še povišal, ko bo Hisense že objavil prevzemno ponudbo.

Skupino Hisense je pri oddaji ponudbe zastopala borznoposredniška družba Ilirika, predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger pa je v torek za Radio Slovenija dejal, da se trudijo, da bi bili s ponudbo uspešni in da bi zastopali tudi končnega kupca.

Hisense je bila ustanovljena leta 1969 na Kitajskem, sprva se je ukvarjala s proizvodnjo radiev, v zadnjih letih pa je postala eden največjih svetovnih proizvajalcev televizorjev in gospodinjskih aparatov. Proizvodne obrate imajo po vsem svetu, tudi v Evropi. Po podatkih z njihove spletne strani skupina v več kot 20 podružnicah zaposluje okrog 75.000 ljudi.

Gorenje je sicer iskalo strateškega partnerja, ki bi skupino podprl pri dolgoročni in trajnostni rasti ter razvoju, kar bi lahko vodilo tudi do udeležbe takšnega partnerja v lastniški sestavi družbe.

Postopek izbora strateškega partnerja se je začel 2. februarja. Družba Rothschild & Co. je pred tem decembra stopila v stik s številnimi mednarodnimi skupinami, dejavnimi na področju gospodinjskih aparatov in z njimi povezanih panog, in preverila njihov interes za strateško partnerstvo s skupino Gorenje. V drugi polovici januarja so nato zainteresiranim poslali informacijska gradiva in postopkovno pismo, ki opredeljuje pravila in časovni okvir za oddajo ponudb.

Največji lastnik Gorenja je z 16,37 odstotka Kapitalska družba, sledita International Finance Corporation iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka) in Panasonic (10,74 odstotka). Gorenje je v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba, kar pomeni, da se Kad iz nje ne sme umakniti, razen če bi DZ spremenil strategijo upravljanja.

O morebitnem povečanju lastniškega deleža v Gorenju je pred časom razmišljal japonski Panasonic, ki pa se je nato po opravljenem skrbnem pregledu odločil, da deleža ne bo povečal.