c S
Nadzorniki Gorenja med drugim o četrtletnem poslovanju 10.05.2018 07:36 Velenje, 10. maja (STA) - Nadzorni svet Gorenja bo danes obravnaval četrtletno poslovanje skupine in matične družbe. Pod drobnogled bo vzel domnevno sporen načinu sponzoriranja ruskega nogometnega kluba Torpedo, najverjetneje pa bo spregovoril tudi o odločitvi uprave, ki je za strateškega partnerja družbe izbrala kitajsko skupino Hisense.

Uprava Gorenja bo četrtletne poslovne rezultate predvidoma objavila v petek. V sredo pa je za strateškega partnerja po preučitvi treh zavezujočih ponudb izbrala kitajsko skupino Hisense, ki je za delnico ponudila 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe.

Kitajska skupina se je zavezala, da bo najkasneje v roku 15 dni objavila prevzemno namero, v zakonskem roku pa tudi prevzemno ponudbo vsem delničarjem. Po neuradnih informacijah časnika Finance naj bi drugo najboljšo ponudbo naj bi oddal Haier, ki naj bi ponudil okoli 10 evrov za delnico.

Skupina Gorenje za letos načrtuje rast prihodkov in dobička, potem ko so prihodke lani povečali za 3,7 odstotka na 1,307 milijarde evrov, medtem ko je dobiček upadel z 8,4 na 1,2 milijona evrov. Padec dobička so v Gorenju pripisali izjemnemu povišanju cen surovin.

Konec lanskega leta se je morala sicer uprava spopasti z očitki glede nepravilnosti pri sponzoriranju ruskega nogometnega kluba. Kot je takrat dejal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, so ruski klub finančno podprli, vendar tega sponzorstva niso razkrili revizijski komisiji nadzornega sveta, čeprav je ta zahtevala podatke v vseh sponzorstvih od leta 2014 naprej.

Po poročanju medijev naj bi Gorenje 25. septembra 2014 s slovaško družbo Emmani, ki naj bi bila pooblaščeni zastopnik Torpeda, sklenil sponzorsko pogodbo za 1,54 milijona evrov. Le dan za tem je enako pogodbo za enako vsoto sklenil tudi s češko družbo Algoritm Company, prav tako zastopnico Torpeda.

Zadnji dan septembra 2014 pa je Gorenje z obema družbama sklenilo še tripartitno pogodbo, iz katere izhaja, da ima Emmani terjatve do Algoritma in da je slednja 1,5 milijona evrov terjatve odstopila slovaški družbi. Z isto pogodbo naj bi pogodba med družbama Emmani in Gorenje postala nična. Vendar pa je Gorenje 15. oktobra 2014 kljub temu Emmani nakazal dogovorjeno vsoto, poleg tega pa naj bi Algoritm Gorenju decembra 2014 in januarja 2015 izdal še za skupaj tri milijone evrov računov, ki naj bi bili tudi plačani.