c S
Raziskava: Slovenija ostaja privlačna za avstrijske naložbe 09.05.2018 17:12 Ljubljana, 09. maja (STA) - Slovenija ostaja privlačna za naložbe avstrijskih podjetij. Ta so v Sloveniji zadovoljna z delovno silo in dobavitelji, manj pa med drugim z delovno zakonodajo in davčno obremenitvijo, želijo si tudi boljšo podporo javnih institucij, je pokazala letošnja raziskava predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji.

Skoraj 90 odstotkov avstrijskih podjetnikov meni, da bo Slovenija tudi v letu 2018 privlačna za nove naložbe. Približno petina vprašanih podjetij napoveduje, da bo v prihodnjih mesecih povečala število zaposlenih v Sloveniji, tretjina pa načrtuje povečanje prihodkov, so danes sporočili z avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani, v okviru katerega deluje uradno predstavništvo avstrijskega gospodarstva v Sloveniji, Advantage Austria Ljubljana.

Rezultati zadnjih let kažejo, da so avstrijska podjetja zelo zadovoljna s kakovostjo in izobrazbo delovne sile v Sloveniji, cenijo pa tudi kakovost, lojalnost in zanesljivost slovenskih dobaviteljev. Zadovoljni so tudi z dostopom do javnih razpisov in do državnih subvencij.

Kritične točke slovenskega investicijskega okolja ostajajo prožnost delovne zakonodaje, davčna obremenitev podjetij, plačilna disciplina ter boj proti korupciji in kriminalu. Prav tako si avstrijska podjetja, skoraj dve tretjini vprašanih, želijo boljšo podporo javnih institucij pri investicijah.

Večina, 59 odstotkov vprašanih, ocenjuje, da je privlačnost Slovenije za tuje neposredne investicije povprečna, po 21 odstotkov pa jih ocenjuje, da je ali velika ali majhna.

Tri četrtine vprašanih ocenjuje, da bi uvedba praktično usmerjenega poklicnega izobraževanja (dualnega sistema) pomenila dodano vrednost za njihovo podjetje.

Da aktivno investirajo v digitalizacijo proizvodnje in storitev, je odgovorilo 21 odstotkov vprašanih. Zmerno jih v to investira 32 odstotkov, v manjši meri pa 21 odstotkov. Tovrstne investicije načrtuje 11 odstotkov vprašanih, da ne investirajo, pa jih je odgovorilo 14 odstotkov.

Gospodarsko sodelovanje med Avstrijo in Slovenija je sicer tradicionalno uspešno, trend blagovne menjave še naprej raste. Avstrija je lani v Slovenijo izvozila za 2,9 milijarde evrov blaga, kar je 10 odstotkov več kot leto prej, iz Slovenije pa uvozila za 1,9 milijarde evrov blaga oz. 9,4 odstotka več kot leto prej.

"Slovenski trg je za avstrijski izvoz izrednega pomena, saj so Slovenci s 1700 evri na prebivalca, gledano tudi v svetovnem merilu, največji potrošniki avstrijskih proizvodov in storitev. Zato radi rečemo, da je Slovenija iz avstrijskega vidika celo 'svetovni prvak'," je zadovoljen direktor Advantage Austria Ljubljana Peter Hasslacher.

Neposredne naložbe avstrijskih podjetij so lani znašale 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja 24,7-odstotni delež vseh neposrednih tujih naložb v Sloveniji. Podjetja so aktivna v skoraj vseh gospodarskih sektorjih in sodijo večinoma med vodilne na trgu. V Sloveniji je trenutno okoli 700 podružnic z večinskim avstrijskim kapitalom, ki zaposlujejo več kot 20.000 ljudi.

Pomembno prednost Slovenije pri privabljanju tujih investicij predstavlja njena geostrateška lega in odlične logistične povezave z regionalnimi in evropskimi trgi; Luka Koper velja celo za najpomembnejše pristanišče avstrijskega gospodarstva, pravijo v predstavništvu.

Ocenjujejo pa, da obstaja še velik potencial za boljšo prepletenost, zato med drugim vsako leto pripravijo več kot 30 dogodkov za povezovanje slovenskih in avstrijskih podjetij. Med panogami, kjer bi se lahko sodelovanje še okrepilo, navajajo avtomobilsko industrijo, logistiko, industrijo 4.0, prehrambno industrijo in kongresni turizem.