c S
Skupščina Lona potrdila predlog za preveritev poslovanja 09.05.2018 14:29 Ljubljana, 09. maja (STA) - Delničarji Hranilnice Lon so na torkovi skupščini soglašali s predlogom družbe Alea Iacta, ki je največja posamična lastnica Lona, naj revizorska družba Baker Tilly Evidas preveri Lonovo poslovanje z bitcoini, gradnjo poslovne stavbe in lanskoletno poslovanje s stroškovnega vidika. Za novega nadzornika so potrdili Miho Šlambergerja.

Šlambergerja je v nadzorni svet predlagala družba Siri Investicije, z današnjim dnem pa je v nadzornem svetu zasledil Srečka Kendo, ki je v začetku marca s tega položaja odstopil. Delničar Lona Otmar Zorn je sicer predlagal, naj se na izpraznjeno mesto imenuje Petra Ribariča, a je skupščina ta predlog zavrnila.

Skupščina ni z zadostno večino podprla predloga družbe Alea Iacta za odpoklic sedanjega predsednika nadzornega sveta Janka Medje in člana Roberta Lična, ker nadzorniki po izrečeni nezaupnici predsedniku uprave Jaki Vadnjalu niso ukrepali. Ti so že v poslovnem poročilu za lani navedli, da so presojo utemeljenosti nezaupnice začeli takoj, a da ta do konca leta še ni bila zaključena.

Lon je lani ustvaril 2,5 milijona evrov čiste izgube, brez upoštevanja oslabitve poslovne stavbe je dobiček iz poslovanja lani znašal 146.000 evrov. V Lonu so navedli, da so v letošnjem prvem četrtletju zabeležili porast interesa potencialnih najemnikov pri oddajanju poslovnih prostorov v tej stavbi.

Revizorska družba Baker Tilly Evidas bo po odločitvi skupščine poleg preverbe gradnje poslovne stavbe prečesala tudi Lonovo lanskoletno poslovanje s stroškovnega vidika in poslovanje z bitcoini. Lon je namreč na svojih bankomatih prodajal kriptožetone bitcoin, a mu je Banka Slovenije to prepovedala, saj za to ni imel dovoljenja.

V Lonu, ki čaka na dovoljenje za preoblikovanje iz hranilnice v banko, trenutno poteka drugi krog dokapitalizacije, ki se bo končal 25. maja. V prvem krogu so obstoječi delničarji vplačali polovico razpisane emisije v višini 40.000 delnic.