c S
Bruselj na dan Evrope začel spletno posvetovanje z državljani o prihodnosti EU 09.05.2018 13:45 Bruselj, 09. maja (STA) - Evropska komisija je ob današnjem dnevu Evrope začela spletno posvetovanje z državljani, s katerim vse Evropejce sprašuje, v katero smer naj bi se v prihodnje po njihovem mnenju razvijala Evropska unija. Posvetovanje bo odprto do vrha EU v romunskem mestu Sibiu 9. maja prihodnje leto, so sporočili v Bruslju.

Posvetovanje je del širše razprave o prihodnosti Evrope, ki se je začela 1. marca lani z belo knjigo Evropske komisije. Pripravilo ga je 96 državljanov iz 27 držav članic, ki so se na forumu državljanov minulo soboto in nedeljo skupaj odločili, katera vprašanja zastaviti evropskim sodržavljanom.

Spletno posvetovanje bo potekalo sočasno z aktualnimi dialogi z državljani v organizaciji Evropske komisije in držav članic. Od leta 2012 je na 160 lokacijah potekalo skoraj 700 teh interaktivnih javnih razprav, komisija pa bo zdaj še povečala njihovo število pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto.

"Evropske volitve so pred vrati, zato je zdaj čas, da se odločimo, kakšna naj bo Evropska unija sedemindvajsetih članic. Vsekakor mora biti to Evropa, ki so jo zgradili Evropejci," je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Posvetovanje pa je označil za priložnost, da evropski državljani jasno in glasno izrazijo svoje mnenje o perečih vprašanjih in povedo, kakšen odziv na te izzive pričakujejo od politikov.

Posvetovanje bo odprto do prvega vrha EU-27 v Sibiuju 9. maja prihodnje leto, le nekaj tednov pred evropskimi volitvami.