c S
Geoenergo: V Petišovcih nenevaren postopek hidravličnega lomljenja 09.05.2018 12:21 Lendava/Ljubljana, 09. maja (STA) - Družba Geoenergo, ki je zaprosila za dovoljenje za hidravlično lomljenje plinskih vrtin v Petišovcih, je pojasnila, da želi zagotoviti nenevaren postopek, ki je opisan v vlogi, oddani na Agencijo RS za okolje. Vrtini se ne bosta hidravlično obdelovali istočasno, temveč ena za drugo, poseg pa ne bo vplival na vodno stanje na območju, so navedli.

"Čas trajanja hidravličnega lomljenja bo za posamezno vrtino okvirno približno dve do pet ur na fazo lomljenja, skupno do največ 25 ur na posamezno vrtino. Izvedba vseh pripravljalnih del v povezavi z lomljenjem bo trajala približno en do dva tedna," so zapisali.

Povratno tekočino iz lomljenja bodo ujeli v mobilno cisterno in eventualno uporabili še za lomljenje druge vrtine, oz. po uporabi oddali osebam s pooblastilom za ravnanje z odpadki. Postopek se bo lahko začel šele po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja ter po tem, ko se bo skupaj z rudarskim izvajalcem pregledalo opremo in ugotovilo, da je vsa oprema ustrezno testirana in pregledana.

Predvideva se poraba največ 1800 kubičnih metrov vode na vrtino v celotnem postopku lomljenja. Ker bo šlo za relativno majhno količino porabljene vode za hidravlično lomljenje, poseg ne bo vplival na vodno stanje na območju.

Predviden postopek bo v enakem obsegu kot leta 2011, zato poudarjajo, da ne držijo navedbe, da naj bi postopek hidravlične stimulacije tokrat izvedli v nekoliko večjem obsegu kot pred leti.

"Treba je tudi izpostaviti, da se postopek hidravličnega lomljenja v času proizvodnje iz vrtine ne izvaja in da gre za postopek "enkratnega značaja", ki se v istih plinonosnih slojih praviloma ne ponavlja," so še dodali.