c S
Evropske borze v iskanju smeri po izstopu ZDA iz sporazuma z Iranom 09.05.2018 10:24 London, 09. maja (STA) - Po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA izstopijo iz jedrskega sporazuma z Iranom, pomembnejše borze v Evropi še iščejo pravo smer. Tečaji se tako v začetku trgovanja še niso bistveno spremenili in borzni indeksi se večinoma gibljejo okoli izhodišča.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,08 odstotka in se giblje okoli 3561 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,05 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,07-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,43 odstotka.

ZDA so se v torek zvečer umaknile iz jedrskega sporazuma z Iranom. Sankcije, ki so v okviru sporazuma mirovale, naj bi bile zdaj spet uvedene v polni meri, je napovedal Trump. Na naftnem trgu so se cene nafte občutno zvišale, medtem ko se vlagatelji na borzah v New Yorku niso bistveno vznemirili, na borzah v Aziji pa so se tečaji malenkost znižali, vendar tudi tam ni bilo večjega vznemirjenja.

Tečaj evra se tudi danes znižuje. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za skupno evropsko valuto odšteti 1,1850 dolarja, kar je nekaj manj kot v torek zvečer. Ameriški dolar se je sicer zvišal tudi v razmerju do številnih drugih valut. Evropska centralna banka je v torek določila tečaj evra pri 1,1870 dolarja.

Analitiki rast tečaja dolarja pojasnjujejo s Trumpovo odločitvijo o izstopu iz jedrskega programa z Iranom ter s tem povezano povečano negotovostjo na eni strani ter z že nekajtedensko krepitvijo ameriške valute zaradi rasti obresti na kapitalskih trgih na drugi strani.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,44-odstoten padec indeksa Nikkei. Tudi v Južni Koreji se je indeks Kospi znižal za 0,24 odstotka in v Šanghaju indeks Shanghai Composite za 0,07 odstotka. Nasprotno se je v Hongkongu indeks Hang Seng okrepil za 0,41 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,11 odstotka in v Avstraliji za 0,34 odstotka.