c S
Velika planina lani rušila rekorde 09.05.2018 09:40 Kamnik, 09. maja (STA) - Družba Velika planina je leto 2017 končala z rekordnimi rezultati. Prav tako je bil rekorden obisk Velike planine, ki je čedalje bolj prepoznavna turistična destinacija tako med domačimi kot tujimi gosti.

Potem ko se je družba Velika planina, ki je v lasti Občine Kamnik, po nekaj letih že predlani izkopala iz izgube, je lani čisti dobiček povečala za več kot šestkrat - s 37.566 evrov na 243.700 evrov. Čisti prihodki od prodaje so porasli za 18,5 odstotka na 1,2 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila, objavljenega na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Z nihalko se je lani na Veliko planino pripeljalo 66.200 potnikov. To je 10.000 več kot leto prej ter največ v zadnjih 22 letih, odkar elektronsko beležijo podatke, so sporočili iz družbe.

Poleg žičniških naprav ter treh gostinskih obratov družba upravlja tudi kamp Alpe pod Veliko planino v bližini spodnje postaje nihalke. Tega so v zadnjih dveh letih temeljito prenovili. Dogradili so sanitarne prostore, zasadili drevesa za razdelitev parcel za avtodome ter prenovili vseh pet t. i. alpskih/glamping hišic. Lani je bil kamp odprt od 1. maja do 31. septembra, v tem času pa so zabeležili skoraj 2000 prenočitev, kar se od njegovega odprtja še ni zgodilo.

Lani so uredili tudi okolico spodnje postaje nihalke, posodobili sistem prodaje vozovnic, prenovili gostišče Zeleni rob in izvedli številna druga investicijska dela, ki dvigujejo kakovost storitev in ponudbe. V letu 2018 pa bodo začeli graditi nov upravno-administrativni objekt s prostori, ki so potrebni za nemoteno delovanje žičnic ter gostinstva in turizma na Veliki planini. Prav tako bodo posodobili gostinske objekte, napovedujejo v družbi.

Velika planina je čedalje bolj prepoznana turistična destinacija. Vsako leto jo obišče več kot 200.000 obiskovalcev, in sicer tako v poletnih kot zimskih mesecih. Porast števila obiskovalcev pa beležijo tudi spomladi, ko zacvetijo žafrani, pravijo. Rekorden obisk so tako zabeležili med minulimi prvomajskimi počitnicami, ko so našteli kar 10.000 obiskovalcev.