c S
Odločitev ZDA glede Irana podražila nafto 09.05.2018 08:52 Singapur, 09. maja (STA) - Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom je danes občutno podražil nafto. V torek zvečer so se sicer cene nafte brez pomembnejšega vzroka opazno znižale, zdaj pa so se vnovič povzpele na najvišjo raven po letu 2014, ki so jo pred tem dosegle že v začetku tega tedna.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 1,60 dolarja na 70,66 dolarja za 159-litrski sod. Julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu podražile za 1,85 dolarja na 76,70 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so se v torek zvečer kljub množičnemu uporu evropskih partneric umaknile iz jedrskega sporazuma z Iranom. Zdaj nameravajo vnovič v polni meri uvesti sankcije, ki so v okviru sporazuma mirovale. "Uvedli bomo najvišjo stopnjo gospodarskih sankcij," je napovedal ameriški predsednik Donald Trump. Po mnenju EU je Trumpova odločitev nevarna za položaj na Bližnjem vzhodu.

Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma utegne imeti pomembne posledice za naftni trg. Odkar so članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) v začetku leta 2017 zmanjšale proizvodnjo, je ponudba že tako ali tako razmeroma skromna, poleg tega se je zmanjšala proizvodnja tudi v z nafto bogati Venezueli. K temu je treba prišteti še solidno gospodarsko rast, ki spodbuja povpraševanje po nafti, pravijo analitiki.