c S
Hrvaški varuh konkurence odobril prevzem Nove TV 09.05.2018 07:20 Zagreb, 08. maja (STA) - Podjetje Slovenia Broadband s prevzemom hrvaške komercialne televizije Nova TV ne bo kršilo pravil koncentracije na hrvaškem medijskem trgu, je danes objavila hrvaška agencija za varstvo konkurence (AZTN) in prevzem odobrila. Broadband je v lasti skupine United Group, ki od družbe CME poleg Nove TV na Hrvaškem kupuje tudi slovenski Pro Plus.

AZTN je odločitev sprejela potem, ko je hrvaški svet za elektronske medije konec marca odločil, da je Broadbandov prevzem Nove TV v skladu s hrvaškim zakonom o elektronskih medijih, ki varuje pluralizem elektronskih medijev na Hrvaškem, med drugim pa podeljuje tudi koncesije za televizijske in radijske postaje.

Svet za elektronske medije je novembra lani sprva zavrnil izdajo soglasja zaradi nedovoljene koncentracije medijskih vsebin in telekomunikacijskih storitev. Težava je bilo lastništvo United Group v podjetju za digitalno televizijo Total TV, ki je omrežni operater s sedežem v Amsterdamu na Nizozemskem. United Group je nato lastništvo v Total TV prenesel na tretjo nepovezano pravno osebo, podjetje V-Investment, ki ima prav tako sedež v Amsterdamu, in zadostil zakonskim zahtevam.

Hrvaški varuh konkurence, ki je novembra lani po odločitvi sveta za elektronske medije prav tako zavrnil izdajo soglasja, je danes na svoji spletni strani objavil, da prevzem Nove TV ne bo imel pomembnejšega učinka na konkurenco na trgu, posebej ne na način, da bi se oblikovala močnejša koncentracija.

Z odobritvijo AZTN ni več ovir za prevzem Nove TV, ki je del prevzema portfelja CME na Hrvaškem in v Sloveniji.

V Sloveniji je to družba Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. Postopek v Sloveniji še ni končan; Agencija za varstvo konkurence (AVK) z zunanjim izvajalcem še proučuje vpliv koncentracije na različnih trgih in odločitve še ni sprejela.

Telekomunikacijska in medijska skupina United Group je v lasti globalne naložbene družbe KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter je trenutno v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach. Na Hrvaškem je medtem med drugim članica United Skupine regionalna televizija N1, ki ima uredništva v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu.