c S
Izziv za konkurenčnost Slovenije ostaja produktivnost 09.05.2018 07:20 Portorož, 08. maja (STA) - Slovensko gospodarstvo se je v zadnjih letih uspelo prestrukturirati in sedanja gospodarska rast je vsaj kratkoročno vzdržna, eden poglavitnih problemov pa ostaja produktivnost, so ugotavljali udeleženci okrogle mize v okviru Finančne konference. Do povečanja produktivnosti ne more priti čez noč, pač pa je to postopen proces, so menili.

Kot je na konferenci v Portorožu ocenil v.d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle, večina trendov kaže, da je sedanja gospodarska rast vzdržna. V času krize se je gospodarstvo namreč prestrukturiralo, podjetja, ki so preživela, pa so bolj učinkovita in kapitalsko bolj zdrava. Prav tako so se sprejeli določeni ukrepi ekonomske politike, poslovno okolje pa se je poenostavilo.

Na drugi strani pa je Vasle opozoril na dve težavi, ki lahko dolgoročno vplivata na nadaljevanje tako visoke rasti: demografske spremembe in produktivnost, kjer se skozi vsa leta ohranja približno enak zaostanek od držav, s katerimi se želimo primerjati.

Glede dejavnikov rasti je Vasle pojasnil, da je težko pričakovati, da bi bilo pri tako majhni državi gonilo razvoja kaj drugega kot izvoz. Je pa pozitivno, je dodal, da so dejavniki, ki prispevajo k rasti, kot npr. potrošnja prebivalstva, dobro razpršeni.

Direktor in lastnik podjetja Duol Dušan Olaj je ob tem opozoril, da je produktivnost proces in je zato ni mogoče dvigniti kar čez noč. Z njim se je strinjal tudi predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik. Opisal je, da so si v njegovem podjetju od leta 2009 dalje zastavili cilj povečati produktivnost za deset odstotkov letno. Okoli sedem desetin povečane produktivnosti so sicer dosegli z mehkimi metodami, kot sta boljša organizacija dela in izobraževanje zaposlenih, tri desetine pa z investicijami v avtomatizacijo proizvodnje.

Kot je še ocenil, so z nižjo produktivnostjo povezane relativno nizke plače v Sloveniji, zato bi se morali sindikati po njegovem mnenju v prvi vrsti zavzemati za večjo produktivnost.

Sogovorniki so se dotaknili tudi drugih aktualnih ekonomskih vprašanj. Tako je Olaj ugotavljal, da je denarja v Sloveniji za podjetja dovolj, sam pa zato večji problem vidi v tem, kam se usmeriti oz. kje najti nove kupce. Kot trg prihodnosti pa je izpostavil afriško celino.

Po besedah Zalaznika je eden večjih strukturnih problemov slovenskega gospodarstva ta, da imamo premalo končnih izdelkov, ki predstavljajo prepoznavno znamko in s katerimi bi na tujih trgih dosegali visoke cene.

Ena od težav domačega gospodarstva naj bi bilo tudi pomanjkanje ustrezno kvalificiranih kadrov. Kot je ocenil direktor Elesa Aleksander Mervar, sami tovrstnih težav nimajo. Med drugim sodelujejo z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko. Čeprav so v primerjavi z drugimi podjetji omejeni pri višini najvišjih plač, pa to kompenzirajo z delovnim okoljem. Zaposlenim tako nudijo možnosti dodatnega izobraževanja in pa strokovne izzive, saj lahko vodijo projekte, ki so v evropski "špici".