c S
Vlada z več sredstvi za prenovo bolnišnic in nakup nove opreme 09.05.2018 07:20 Ljubljana, 08. maja (STA) - Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je bil sprejet sklep, da se v veljavni načrt razvojnih programov 2018-2021 uvrstijo trije novi projekti. Med drugim bo vlada namenila več denarja prenovi nekaterih zdravstvenih ustanov in nakupu nove medicinske opreme za računalniško tomografijo, so sporočili iz Ukoma.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo dodatna sredstva namenjena rekonstrukciji prostorov enote za intenzivno nego in terapijo na pediatrični kliniki ter nabavi pohištvene in medicinske opreme, saj se tamkajšnja enota sooča s pomanjkanjem prostora in opreme. Pediatrična klinika bo tako pridobila tri sobe za pet novih postelj za nedonošenčke, nova oprema pa bo obsegala pet inkubatorjev.

Investicija je ocenjena na 1,04 milijona evrov, od česar bo 968.000 evrov prispevalo ministrstvo za zdravje, preostanek pa UKC Maribor. Cilj investicije je ureditev prostorov skladno z doktrino varne in strokovne obravnave najhuje bolnih otrok, so sporočili.

V Postojni bodo s sredstvi prenovili bolnišnično lekarno. Investicija predvideva izvedbo gradbenih del, nakup opreme in osebnega ter bolnišničnega dvigala za ureditev bolnišnične lekarne. Ta mora namreč zaradi poteka veljavne odločbe o verifikaciji pridobiti novo, pri čemer obstoječi pogoji ne ustrezajo več predpisanim zahtevam. Država naj bi za prenovo odštela nekaj več kot 340.000 evrov, od česar bo ministrstvo za zdravje zagotovilo 306.000 evrov sredstev, preostanek pa Bolnišnica Postojna.

Ob tem bo država za več javnih zdravstvenih domov zagotovila novo opremo, ki bo državno blagajno oskubilo za 11,7 milijona evrov, od česar bo več kot 10 milijonov bo prispevalo ministrstvo za zdravje. Gre sicer za nakup desetih naprav za računalniško tomografijo in pripravo prostorov. Prejemniki novih naprav bodo poleg UKC Ljubljana in UKC Maribor še Onkološki inštitut Ljubljana in splošne bolnišnice v Izoli, Murski Soboti, Novi Gorici in Novem mestu.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je cilj investicije povečati oziroma nadomestiti obstoječe zastarele naprave ter s tem zagotoviti ustrezne, tehnološko izpopolnjene naprave, ki bodo omogočale opravljati vse bolj zahtevno diagnostiko, na način, ki bo najmanj invaziven, s čim manj neželenimi vplivi na paciente. Ob tem želijo tudi povečati dostopnost pacientov za tovrstne preiskave in s tem skrajšati čakalne vrste, so še dodali.