c S
Juhart in Belič na finančni konferenci izpostavila dobro delo DUTB in SDH 08.05.2018 17:30 Portorož, 08. maja (STA) - Tako okoli DUTB kot SDH se je v zadnjem obdobju odvilo veliko dobrih zgodb, sta se na Finančni konferenci v Portorožu strinjala predsednik upravnega dobora DUTB Miha Juhart in predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič. Je pa Juhart priznal, da je DUTB tranzicijska ustanova in da bi postala škodljiva, če v nekem obdobju ne bi ugasnila.

Slovenija je bistveno bogatejša, kar se tiče premoženja, kot zgleda na prvi pogled, je na pogovoru, ki je potekal v okviru prvega dne Finančne konference, ugotavljal predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Juhart. Konkretno gre za ogromno nepremičnin: "Mislim, da je marsikakšen kos zemljišča, ki bi bil uporaben... in je del državnega premoženja."

Za predsednika nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Damjana Beliča je poglavitna težava v tem, da to premoženje ni centralizirano popisano in v skladu s tem dano nekomu v upravljanje, to pa posledično pomeni tudi izgubo premoženjskih donosov.

"Ravno na področju upravljanja nepremičnin se da ogromno narediti. Gotovo je treba poiskati neke pametne rešitve," pa je dodal Juhart.

Kar se tiče pripravljenosti državnih podjetij na tehnološke spremembe, je Juhart opozoril, da je portfelj državnih naložb izjemno širok, tako da so nekatera podjetja nanje zelo dobro pripravljena, najdejo pa se tudi takšna, ki delajo, kot da bi bila 10 ali 20 let v preteklosti. Po Beličevih besedah Beliča se sicer vsa podjetja v državni lasti zavedajo prihajajočih sprememb in se nanje pripravljajo.

Glede prodaje Abanke je Belič zatrdil, da SDH že izvaja aktivnosti, da bo izpolnil obveznosti, ki jih je Slovenija dala Evropski komisiji, ter da bodo spoštovali roke in način prodaje. "Naložba je uvrščena v portfeljsko kategorijo naložb in pri protfeljskih kategorijah SDH zasleduje ekonomske cilje, kar pomeni v tem primeru, da pač doseže najvišjo kupnino," je dodal.

Tudi pri delovanju DUTB in prodaji premoženja je ključen ekonomski interes, je opozoril Juhart. Takšen primer je po njegovem povečevanje deležev v določenih podjetjih, kjer bo DUTB s krepitvijo svojega lastniškega deleža dosegel tudi ekonomsko boljšo ceno, kot če bi prodajal deleže pod določenim pragom.

Tako Juhart kot Belič sta sicer ocenila, da obe ustanovi dobro izpolnjujeta svoji osnovni vlogi. Belič je npr. navedel rekordne donose pri upravljanju državnega premoženja. Prilivi družb v lastništvu SDH so v letu 2017 dosegli 211 milijonov evrov, tudi razdolževanje SDH je bilo lani rekordno, je spomnil Belič.

Kot dober primer upravljanja s strani DUTB je Juhart navedel Celovške dvore, ki so se "iz mesta duhov spremenili v čisto normalno stanovanjsko naselje", ter odločitev o prestrukturiranju Alpine.

Glede prihodnosti DUTB, ki naj bi prenehal delovati leta 2022, je Juhart ugotavljal, da gre za tranzicijsko institucijo, ki je za Slovenijo koristna, "če bi se pa ta njegova življenjska pot nadaljevala, bi pa postal škodljiv". Kot je napovedal, če se tržne razmere ne bodo bistveno poslabšale, bo moč nadzorovano prenehanje DUTB uresničiti skladno s časovnico.