c S
Slovenski in japonski partnerji optimistično v drugo fazo projekta Nedo 08.05.2018 13:35 Ljubljana, 08. maja (STA) - Slovensko-japonsko sodelovanje na področju razvoja in vzpostavitve napredne infrastrukture, pametnih omrežij in pametnih skupnosti v Sloveniji v okviru projekta Nedo prehaja iz prve v drugo fazo. Predstavniki slovenske in japonske strani so zadovoljni z doseženim, projekt pa se bo v drugi fazi osredotočil na Ljubljano in Idrijo.

Partnerski dogovor o vzpostavljanju pametnih omrežij in pametnih skupnosti sta novembra 2016 podpisala Hitachi in Eles, ki projekt tudi koordinira in sofinancira. Direktor Elesa Alesander Mervar je ob današnjem srečanju partnerjev ocenil, da gre za pilotni projekt, ki bo na podlagi pridobljenih izkušenj in znanj omogočil implementacijo pametnih omrežij v Sloveniji.

Slovenija bo, kot so si zastavili sodelujoči, s triletnim projektom uvedla napredne rešitve, ki izzive sodobnega elektroenergetskega sistema rešujejo v luči trajnostnega razvoja.

Prva faza projekta je bila usmerjena v pametna električna omrežja na območjih distribucijskih podjetij Elektro Celje in Elektro Maribor. Napredne rešitve iz te faze naj bi slovenskim odjemalcem omogočile zanesljivejšo dobavo energije in vključevanje razpršenih virov energije.

Druga faza pa bo usmerjena v pametne skupnosti. Razvoj naprednih rešitev v tej fazi projekta bo osredotočen na učinkovito rabo energije v mestnih skupnostih in uporabo baterijskih hranilnikov. Njihova implementacija je predvidena v Idriji in Ljubljani, kjer bodo baterije in hranilniki uporabljeni za sistemske rešitve, v primeru izrednih razmer pa bodo omogočale napajanje kritičnih uporabnikov.

Zadovoljstvo s sodelovanjem je izrazil tudi premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. "Visokotehnološki projekti, kot je Nedo, bodo Sloveniji omogočili, da se uvrsti med najnaprednejše države," je dejal. Spomnil je, da si je njegova vlada prizadevala za zmanjšanje energetske odvisnosti in krepitev učinkovitejše rabe energije. "S pametnimi omrežji bomo to učinkovitost še povečali," je dodal.

Projekt po njegovih besedah pomeni začetek dolgoročnega in strateškega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko, "ki smo ga že nadgradili z nekaterimi investicijami". Te je izpostavil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Keiji Fukuda. Dodal je, da projekt Nedo prinaša priložnosti predvsem na področju obnovljivih virov energije, kjer je težko napovedati proizvodnjo, zato potrebujemo pametna omrežja in naprednejšo tehnologijo upravljanja.

Dogodka ob zaključku prve faze projekta sta se udeležila tudi gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek in državni sekretar Aleš Cantarutti. Kot je spomnil Počivalšek, je bilo v slovensko omrežje v prvi fazi projekta implementiranih 145 različnih naprav za spremljanje in vodenje omrežja, so sporočili z ministrstva.

Trenutno je v projektu 830 gospodinjstev v okolici Ptuja. Prvi rezultati kažejo, da so vključena gospodinjstva lahko prihranila tudi do 30 odstotkov električne energije, in sicer s podatki o zasedenosti omrežja in prilagoditvijo rabe elektrike v posameznih časovnih odsekih. To je povprečno predstavljalo do 20 evrov nižje položnice, hkrati pa se je z optimizacijo rabe električne energije tudi povečala zanesljivost omrežja za kar 50 odstotkov.

Počivalšek je prepričan, da k uspešnemu gospodarskemu sodelovanju med Japonsko in Slovenijo pripomorejo tudi topli diplomatski odnosi. Trgovinska menjava je tako v lanskem letu znašala 204 milijone evrov, kar predstavlja devetodstotno rast.