c S
Na konferenci o krožnem gospodarstvu močna mednarodna zasedba 08.05.2018 14:49 Ljubljana, 08. maja (STA) - Kostanjevica na Krki in Maribor bosta v četrtek oziroma petek gostila tretjo mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu Circular Change. V dveh dneh se bo na dogodku zvrstilo 65 priznanih mednarodnih govorcev z različnimi oblikami predstavitev, saj želijo organizatorji temo približati celotni javnosti.

"Pripravljamo panele, interaktivna vozlišča, razstavo izdelkov, formavivo in modni performans. Skratka zelo interaktivno, saj želimo to temo približati res slehernemu; tiče se namreč vsakega od nas. Krožno gospodarstvo je nekaj, kar zadeva vsakega državljana," je o raznolikosti predstavitev za STA dejala ustanoviteljica in direktorica platforme Circular Change, ki dogodek pripravlja v sodelovanju z vlado in drugimi partnerji, Ladeja Godina Košir.

Četrtkovo dogajanje bo potekalo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, v ospredju pa bo odnos med krožnim gospodarstvom in tako imenovanim biogospodarstvom. "Ugotavljamo namreč, da lahko le v prepletu teh vidikov iščemo inovativne rešitve, s katerimi nam bo kot družbi uspelo preživeti," je pojasnila.

V razpravah in na spremljajoči razstavi bodo predstavili primere dobrih praks krožnega gospodarjenja. Fokus bo med drugim na pomenu inoviranja kot ključa do oblikovanja rešitev za krožni prehod ter na izkoriščanju odpadnih snovi za surovine in vire.

Program prvega dne pripravljajo v tesnem sodelovanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem (SLS/EPP) in Evropskim parlamentom, v Kostanjevici pa bodo kar trije predstavniki slednjega. Zaznamovan bo s slovensko-nizozemskimi odnosi, saj sta se državi na ravni predsednikov vlad povezali v postopku prehoda v krožno gospodarstvo.

V petek se bo dogajanje preselilo v Lutkovno gledališče Maribor. Program pripravljajo v sodelovanju z mariborsko občino, zato si bodo udeleženci konference že zjutraj ogledali tamkajšnji center za predelavo odpadkov, ki velja za največjega tovrstnega v Evropi.

V nadaljevanju bodo govorili o nacionalnih kažipotih za prehod v krožno gospodarstvo, o tem, kako ti na nacionalnih ravneh nastajajo in kako se implementirajo. Obravnavali bodo tudi tematike, kot so pametna mesta in vasi, merjenje krožnosti, krožni materiali, delitvene platforme, blockchain tehnologije, krožna kultura in krožno sodelovanje.

Zbrane bosta med drugim nagovorila predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in državni sekretar v njegovem kabinetu Tadej Slapnik. Med udeleženci bodo tudi nizozemski veleposlanik Bart Twaalfhoven, podpredsednik uprave skupine Synthos Tomasz Piec, izvršni direktor Fundacije Ellen MacArthur in nekdanji evropski komisar Janez Potočnik.

Premierno bodo predstavili slovenski kažipot za prehod v krožno gospodarstvo, ki ga je pripravilo Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije. "Gre za dokument s prednostnimi področji, ki smo jih opredelili na regionalnih posvetih. Na konferenci bomo prvič govorili o tem, kako od tu naprej, kakšne akcijske načrte še lahko oblikujemo. Prednostna področja so štiri: prehrambeni sistem, gozdne verige, predelovalna dejavnost in mobilnost," je povedala Godina Koširjeva in pojasnila, da ima Slovenija na teh področjih velik potencial.

Kot je še dodala, želijo s konferenco dodatno izpostaviti prehod v krožno gospodarstvo kot predpogoj za preživetje družbe: "Ta prehod, ko nehamo ravnati linearno ter ne jemljemo, porabimo in zavržemo, temveč vrednost ohranjamo čim dlje, je nujen za preživetje civilizacije. Seveda je zelo pomembna tudi ekološka komponenta, a je gospodarstvo tisto, ki se mora spremeniti."