c S
ZPS predstavila možnosti za rešitev finančne stiske 08.05.2018 13:35 Ljubljana, 08. maja (STA) - ZPS je izdala brošuro Težave z odplačevanjem kredita? Poiščite pomoč. Namenjena je vsem, ki so preobremenjeni s krediti in drugimi dolgovi, njeno ključno sporočilo pa je, da je ne glede na vzrok, zaradi katerega se je posameznik znašel v finančnih težavah, pomembno, da si pred njim ne zatiska oči, ampak poišče pomoč in naredi reševalni načrt.

"Preden se potrošnik odloči za zadolžitev pri banki ali nebančnem dajalcu kreditov, je pomembno, da dobro prouči morebitne nevarnosti ter premisli, ali je načrtovani nakup res potreben," je na današnji novinarski konferenci izpostavila Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

V brošuri, dostopni tudi na spletni strani vemveč.si, so zajeti vzroki za težave, tveganja in pravice pri zadolževanju, načrt za odplačilo, primeri, opis izvršbe in osebnega stečaja ter nasveti za pomoč. To brezplačno nudi Prelomi - Inštitut za družinsko terapijo, svetovanje in izobraževanje.

Kot je povedala Alenka Hebar Lavrič iz inštituta, se pri njih povpraševanje po pomoči močno povečuje. "Vsako leto se za polovico dvigne," je povedala in dodala, da so lani nudili pomoč v 150 primerih, letos pa v dobrih štirih mesecih že 130.

To se po njeni oceni dogaja zato, ker dohodki posameznika "niso ustrezni vsem nujnim izdatkom, ki jih ima". Opažajo, da je vse več samskih ljudi, ki nimajo ustreznih stanovanjskih možnosti, država pa ne naslavlja rešitev za tiste, ki težko plačujejo tekoče stroške, torej stroške vode, elektrike, ogrevanja.

Precej težav imajo ljudje ob upokojitvi, ko se jim dohodki prepolovijo, z navzkrižnimi poroštvi povezanih oseb pri nakupu nepremičnin, opažajo pa, da vedno do resnih težav ne pripelje en sam kredit, temveč kombinacija kreditov in zadolževanja ter nato en izreden dogodek ali nepremišljena odločitev.

"Najpogostejši razlog zadolževanja, ki se spremeni v prezadolženost, je nakup avtomobila na lizing in nakup (pametnega) telefona," je nanizala Hebar Lavričeva. V zadnjem času opažajo tudi vse več težav zaradi nakupov bitcoinov in igranja spletnih iger, od česar pa živi zelo malo ljudi, je dodala.

Rešitve, ki jih iščejo, so po njenih besedah vedno individualne. "Pomembno je pravočasno ukrepanje. Vedno se neka pot iz prezadolženosti najde - ni nujno, da takšna, kot si jo je zamislil ali želel dolžnik, in to vedno potegne za sabo neke posledice," je poudarila.