c S
Mnenja političnih strank glede upravljanja kapitalskih naložb različna 08.05.2018 13:28 Ljubljana, 08. maja (STA) - Predstavniki SD, DeSUS, SDS, Levice in LMŠ so na okrogli mizi predstavili stališča o strategiji upravljanja kapitalskih naložb, kadrovanja v državnih podjetjih in prihodnosti energetike. Mnenja so se precej razlikovala, je pa večina podprla gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi. Slišati je bilo tudi pozive po vlaganjih v obnovljive vire energije.

Strategijo upravljanja kapitalskih naložb bi v Levici po besedah poslanca Mateja T. Vatovca ukinili, saj so proti kakršnikoli privatizaciji. Na okrogli mizi, ki jo je danes v Ljubljani organiziralo Zavezništvo sindikatov energetske, železniške, pristaniške in cestne dejavnosti Slovenije, je dejal, da je potrebna reforma Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki bi med drugim prinesla vključitev zaposlenih v državnih podjetjih v organe SDH.

V LMŠ se zavzemajo za to, da se izvede evalvacija strategije. Po besedah Braneta Golubovića SDH vidijo kot most med vlado in državnimi podjetji, "ne pa kot neko entiteto, v katero ne sme nihče posegati". Vsa državna podjetja, predvsem strateška, bi morala po njegovem mnenju uvesti soudeležbo delavcev na dobičku, s čimer bi tlakovala smer za podjetja v zasebni lasti.

Uroš Prikl (DeSUS) in Matjaž Han (SD) sta nasprotno ocenila, da je strategija dobra. Prikl je dejal, da strategija predstavlja korak naprej pri upravljanju premoženja. Han je med podjetji, kjer je država dober lastnik, izpostavil Slovenske železnice (SŽ), ki so v zadnjih letih izplavale iz rdečih številk in danes poslujejo z dobičkom.

Ljubo Žnidar (SDS) je v pogovoru izpostavil državni podjetji SŽ in Luko Koper in poudaril, da je treba ločiti, kaj je infrastruktura in kaj je upravljanje dejavnosti. Politika pri teh dveh podjetjih to zamenjuje, je opozoril.

Predstavniki strank so se dotaknili tudi kadrovanja v SDH. Han se je zavzel, da stranke predlagajo kandidate, ki bo morali sedeti v nadzornem svetu, a morajo za temi predlogi stati in prevzemati odgovornost. Prikl je medtem priznal, da sreče pri kadrovanju velikokrat niso imeli, a se je treba iz napak učiti. Golubović se je zavzel za večjo odgovornost nadzornih svetov in uprav družb v državni lasti.

Govorci so se dotaknili še nadaljnjega razvoja energetike v Sloveniji, med drugim so spregovorili o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi. V SD jo po Hanovih besedah "absolutno podpirajo". Meni, da lahko začnemo graditi relativno hitro, okoli leta 2022. Tudi Prikl se je zavzel za čimprejšnjo gradnjo hidroelektrarn, je pa izrazil presenečenje, da imamo v Sloveniji tako malo vetrnih elektrarn.

Žnidar je menil, da bo morala Slovenija glede energetske prihodnosti verjetno razmišljati o drugem bloku krške nuklearke. V LMŠ hidroelektrarne prav tako podpirajo, glede odločitve o morebitnem drugem bloku Neka pa je Golubović dejal, da imamo časa še sedem let. Vatovec je opozoril, da v zadnjih letih ni bilo veliko naložb v obnovljive vire energije, kar bi bilo treba spremeniti.