c S
Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu slabše 08.05.2018 11:57 München, 08. maja (STA) - Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je v drugem trimesečju poslabšalo. Indeks globalnega gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je znižal na 16,5 točke, potem ko se je v prvem četrtletju ustavil pri 26 točkah. Vrednost indeksa je tako na ravni zadnjega četrtletja lani.

Ocena trenutnih gospodarskih razmerah je tako kot minulo trimesečje ostala ugodna, a je vseeno manj optimistična. Vrednost tega podkazalnika se je namreč znižala z 28,3 na 27,4 točke, so sporočili iz Ifa.

Indeks pričakovanj pa je medtem krepko upadel. Potem ko je bil v prvem trimesečju pri 23,9 točke, se je vrednost tega podkazalnika v drugem četrtletju ustavila pri 6,1 točke.

Kot so ugotovili v Ifo, se je gospodarsko razpoloženje poslabšalo v skoraj vseh regijah. Ocene trenutnih razmer in pričakovanj so krepko upadle v ZDA, ohladile so se tudi v EU, Latinski Ameriki, državah nekdanje Sovjetske zveze, na Bližnjem vzhodu in Severni Ameriki. Pričakovanja so slabša tudi v azijskih hitrorastočih državah in državah v razvoju.

Ifo je raziskavo opravil aprila med 1155 strokovnjaki iz 120 držav.