c S
Na kratko iz gospodarstva 08.05.2018 07:26 Ljubljana, 07. maja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Sava Re je objavila poročilo o solventnosti in finančnem položaju za lani. Konec lanskega leta je bila kapitalsko ustrezna in je izkazovala solventnostni količnik v višini 283 odstotkov. Sprejemljiva meja solventnostnega količnika je bila v skladu s strategijo prevzemanja tveganj družbe določena pri 180 odstotkov, spodnja meja za optimalno kapitaliziranost pa pri 220 odstotkov, izhaja iz poročila, danes objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Za Adriatic Slovenico je v začetku marca stekel skrbni pregled, odločitev o prodaji naj bi bila znana do poletja. Za zavarovalnico naj bi se zanimali italijanski Generali ter avstrijski Vienna Insurance Group in Grawe, a naj bi slednji po današnjih neuradnih navedbah Dela izstopil iz igre. Pričakovana cena znaša okoli 150 milijonov evrov, ključna pri prodaji pa naj bi bila usoda dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oz. stališče nove vlade do tega vprašanja.

Mercator je mobilno aplikacijo Moj M nadgradil v mobilno denarnico M Pay, ki omogoča uporabo Pika kartice na pametnem telefonu. Aplikacija omogoča enako uporabo Pika kartice kot pri plastičnih karticah, z njo se zbira in unovčuje pike, kupuje na odlog in obroke ter koristi kupone ugodnosti, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Mercatorja.

Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru je prejela mednarodno akreditacijo AACSB, ki jo od leta 1916 podeljuje največje ameriško združenje poslovnih šol The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB). Akreditacija študentom fakultete zagotavlja "odlično izobrazbo na poslovnem in ekonomskem področju ter diplomo s še močnejšo mednarodno prepoznavnostjo, fakulteti pa omogoča vzpostavljanje novih mrež in mednarodnih partnerskih povezav z najboljšimi poslovnimi fakultetami na svetu", so danes sporočili s fakultete.

Mednarodna organizacija za ekonomske raziskave Consensus Economics je nagrado za najboljšo pripravo makroekonomske napovedi za Slovenijo podelila oddelku ekonomskih raziskav skupine Addiko. Ta je tovrstno nagrado doslej dobila za Hrvaško in Srbijo. Nagrada po besedah direktorja ekonomskih raziskav skupine Addiko in avtorja slovenske napovedi Hrvoja Stojića potrjuje njihovo odlično poznavanje gospodarstev Jugovzhodne Evrope, so danes sporočili iz Addiko Bank.

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je 19. aprila sprejela sklep, na podlagi katerega so s 25. aprilom vsem zaposlenim v SDH izplačali regres za leto 2018 v višini minimalne plače 842,79 evra bruto, je danes objavil SDH.

Družba Krka je imela konec aprila v lasti 760.450 lastnih delnic oz. 2,319 odstotka vseh izdanih delnic. Od 32.793.448 izdanih delnic družbe jih ima glasovalno pravico 32.032.998, je na spletni strani Ljubljanske borze danes objavila družba.