c S
Evropske borze z rastjo; nafta dražja, evro s padcem 08.05.2018 07:26 London/Frankfurt/Pariz, 07. maja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Med vlagatelji naj bi popuščala zaskrbljenost glede pospešenega dviga obrestnih mer v ZDA. Nafta se v pričakovanju ameriške odločitve o iranskem jedrskem sporazumu še naprej draži. Tečaj evra se medtem ob nekaterih nespodbudnih podatkih iz evrskega območja znižuje.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,43 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil en odstotek in se spet bolj približal ravni 13.000 točk, v Parizu pa indeks CAC 40 skromnejših 0,29 odstotka. Borza v Londonu je bila zaradi praznika zaprta.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,92 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,84 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,86-odstotno rast.

Na borzne vlagatelje po navedbah analitikov vpliva predvsem popuščanje zaskrbljenosti glede pospešenega zaostrovanja denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki viša ceno denarja in s seboj prinaša tudi kar nekaj globalnih tveganj, predvsem za razvijajoča se gospodarstva. Po petkovi objavi podatkov s trga dela analitiki pričakujejo, da bo Fed pri dvigovanju obrestnih mer nekoliko bolj zadržan.

Tudi v New Yorku se tako tečaji vrednostnih papirjev zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,65 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,52 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,92-odstotno rastjo.

Na newyorški borzni parket pozitivno vplivajo tudi nekatere novice iz poslovnega sveta. Švicarski prehrambeni koncern Nestle je tako objavil, da je za licenco za prodajo Starbucksovih proizvodov po vsem svetu odštel 7,15 milijarde dolarjev. Hedge sklad Elliott Management pa je sporočil, da za tehnološko podjetje s področja zdravstva Athenahealth ponuja 6,9 milijarde dolarjev. Dražijo se tudi delnice naftnih velikanov.

Razlog za to je, da se cene nafte še naprej zvišujejo. Tokrat jih dviguje predvsem pričakovanj odločitve administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede iranskega jedrskega sporazuma. Če bodo ZDA od sporazuma odstopile, bi to pomenilo težavo za sodelovanje Irana na naftnem trgu.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 70,49 dolarja, kar je 77 centov več kot ob koncu petkovega trgovanja. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,12 dolarja na 75,99 dolarja.

Tečaj evra medtem pada, saj si sledijo podatki, ki kažejo na popuščanje dinamike krepitve gospodarske dejavnosti v evrskem območju. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1927 dolarja, kar je 0,33 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Med trgovanjem je tečaj prvič letos padel tudi pod mejo 1,19 dolarja. ECB je tako opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1902 dolarja oz. 0,67 centa niže kot v petek.