c S
Na okrogli mizi GZS izpostavili pomen drugega tira za gospodarstvo 08.05.2018 07:26 Ljubljana, 07. maja (STA) - Na okrogli mizi v organizaciji GZS so sodelujoči ponovno izpostavili pomen drugega tira za razvoj gospodarstva. Predsednik SMC Miro Cerar je opozoril, da Slovenija že zelo zamuja s projektom, "ker se stalno prepiramo o tem ali onem", predsednik GZS Boštjan Gorjup pa je pozval k čimprejšnji realizaciji učinkovitih rešitev za nadaljnji razvoj.

Cerar je "močno prepričan, da mora biti drugi tir naša prva izbira". Projekt je po njegovih besedah zastavljen izredno transparentno, poleg vlade in infrastrukturnega ministrstva bosta namreč nad njim bdela tudi računsko sodišče in projektni svet, ki ga bodo sestavljali tudi člani civilne družbe.

Direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc, ki je povezovala današnjo okroglo mizo, je izpostavila, da ima Slovenija z velikimi infrastrukturnimi projekti boleče izkušnje, čemur je prikimal tudi Cerar. Razumem ta strah zaradi "koruptivnih dejanj" pri Tešu 6, je dejal prvak največje parlamentarne stranke in dejal, da pa je drugi tir zastavljen tako, da bo kar najmanj bremenil davkoplačevalce.

Ko se bosta čez nekaj let povezali Italija in Avstrija, Luka Koper brez drugega tira ne bo mogla biti več konkurenčna, je potrebo po čimprejšnji gradnji še poudaril Cerar.

Italija in Avstrija sta se s Trstom in Gradcem že povezali in Slovenija na račun te povezave lahko izgublja vsak dan, je medtem opozoril izredni profesor na ljubljanski fakulteti za upravo Aleksander Aristovnik. Po njegovi oceni se sicer preveč koncentriramo na Luko Koper, saj so vpleteni tudi drugi deležniki. Drugi tir bo po Aristovnikovih ocenah neposredno prinesel 15.000 delovnih mest, posredno verjetno še veliko več.

Velik pomen drugega tira za gospodarstvo je izpostavil tudi Gorjup. Ko sem pregledal finančno konstrukcijo, sem bil vesel, da smo našli takšen model, da gre iz proračuna 200 milijonov evrov, ostala sredstva pa se pridobijo iz sredstev EU, s posojilom s poroštvom mehanizma Efsi, financira pa se s pomočjo uporabnikov, je dejal.

Dotaknil se je tudi sodelovanja Madžarov pri projektu in izpostavil, da Slovenija na Madžarsko izvozi samo dva odstotka, s takšnim partnerstvom pa lahko okrepimo tudi industrijsko sodelovanje med državama.

Tudi direktor GZS-Združenja za promet Robert Sever se je zavzel za čimprejšnjo gradnjo drugega tira. Kot je pojasnil, bo dotrajana obstoječa proga kmalu zasičena in bodo začeli kupci spraševati, "kaj se gremo". Dejal je, da je začetek gradnje nujen, ne strinja pa se v celoti s financiranjem projekta.

V celoti projektu, kakor je trenutno zastavljen, nasprotujejo v NSi. Kot je dejal poslanec Jernej Vrtovec, med političnimi strankami ni dileme, da je drugi tir nujen. V NSi od samega začetka mandata podpirajo izgradnjo drugega tira, bi pa za razliko od vlade izbrali drugačno smer.

Vrtovec je dejal, da bomo drugi tir gradili za Luko Koper, država, ki je njena lastnica, pa se mora vprašati, kaj želi z družbo narediti in ali je njeno trenutno poslovanje res optimalno. Razmisliti je treba tudi o logističnih centrih. Tudi tu Slovenija izgublja bitko, je opozoril.

Okrogle mize sta se med drugim udeležila tudi vodja projekta drugi tir Jure Leben in pobudnik referenduma Vili Kovačič. Slednji je v razpravi poudaril, da jamči, da so alternativne rešitve, ki jih vlada noče videti in slišati, tiste, ki zagotavljajo, da bo ne drugi pač pa dvojni tir zgrajen dvakrat ceneje, trikrat hitreje in brez škode za ljudi.

Leben je zavrnili očitke, da vlada pri projektu ni sodelovala s civilnimi iniciativami. Med drugim je izpostavil projektni svet za civilni nadzor drugega tira, ki bi bil po njegovi oceni lahko ustanovljen v dveh tednih.