c S
Gorenje pričakuje zavezujoče ponudbe potencialnih strategov 08.05.2018 07:49 Velenje, 08. maja (STA) - V Gorenju se bo danes ob 10. uri iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb potencialnih strateških partnerjev. Skrbni pregled poslovanja, ki se je začel marca, so opravili trije interesenti. Informacijo o tem, koliko ponudb so v Velenju na koncu prejeli, bodo objavili predvidoma v sredo zjutraj.

Nezavezujoče ponudbe so oddali štirje potencialni strateški partnerji, skrbni pregled pa so opravili trije, ki prihajajo iz Azije. Vsi so aktivni v Gorenjevi panogi, torej v proizvodnji bele tehnike in gospodinjskih aparatov, in so posredovali ponudbo za prevzem najmanj 50 odstotkov in ene delnice podjetja.

Po neuradnih informacijah Financ sta nezavezujočo ponudbo gotovo oddala dva izmed največjih kitajskih proizvajalcev bele tehnike, Haier in Hefei Meiling. Kdo sta preostala dva, ni znano, se je pa med interesenti omenjala tudi družba Midea, ki pa naj bi bila bolj osredotočena na proizvodnjo klimatskih naprav.

V velenjski družbi so s 23. marcem najprej trem potencialnim partnerjem zagotovili dostop do virtualne podatkovne sobe o skupini Gorenje, obisk izbranih lokacij skupine ter sestanke s poslovodstvom družbe v aprilu. Skrbni pregled so že opravili, kdo je trojica, ki jih je Gorenje uvrstilo v ožji izbor, pa ni znano.

Postopek izbora strateškega partnerja se je začel 2. februarja. Družba Rothschild & Co. je pred tem decembra stopila v stik s številnimi mednarodnimi skupinami, dejavnimi na področju gospodinjskih aparatov in z njimi povezanih panog, in preverila njihov interes za strateško partnerstvo s skupino Gorenje. V drugi polovici januarja so nato zainteresiranim poslali informacijska gradiva in postopkovno pismo, ki opredeljuje pravila in časovni okvir za oddajo ponudb.

Kot je za STA povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir, bodo danes in v sredo potekale tudi seje delovnih teles nadzornega sveta Gorenja, ki se bo na seji sešel v četrtek. Obravnaval bo četrtletno poslovanje Gorenja, morebitne prispele zavezujoče ponudbe, kandidature za nov nadzorni svet družbe in domnevno sporno sponzoriranje ruskega nogometnega kluba Torpedo.