c S
Izraelski lastnik Etola dobiva novega lastnika 07.05.2018 13:12 Ljubljana, 07. maja (STA) - Izraelski prehrambeni koncern Frutarom, ki ima v Sloveniji v lasti celjski Frutarom Etol in lendavsko Vitivo, bo dobil novega lastnika, poroča spletni portal Siol. Kupila ga bo ameriška multinacionalka International Flavors & Fragrances (IFF), ki bo za delnice Frutaroma odštela dobrih sedem milijard dolarjev.

Direktor Frutarom Etola Zdenko Zanoški je danes za STA povedal, da bodo letos delovali še pod Frutaromom, pod streho novih lastnikov pa bodo v letu 2019.

Glede delovanja družbe Zanoški sicer ne pričakuje bistvenih sprememb, saj je Frutarom Etol že močno pozicioniran na trgih, kjer deluje tudi novi lastnik. Tega sicer poznajo, saj je imel že pred 20 leti v podjetju določen lastniški delež.

IFF bo po navedbah Siola za delnico Frutaroma odštel približno 106 dolarjev, s poslom bo prevzel tudi ves dolg izraelske skupine. Delnice IFF kotirajo na borzi v New Yorku in v Parizu.

S prevzemom bo IFF postal največji svetovni proizvajalec arom in aromskih sestavin.

Frutarom je samo v letih 2015 in 2016 prevzel 20 družb po vsem svetu, po načrtih pa bi moral do leta 2020 ustvariti več kot dve milijardi dolarjev prihodkov. Posluje v 145 državah, kjer trži približno 31.000 izdelkov, pod njegovim okriljem pa deluje 41 razvojnih laboratorijev.

Na slovenski trg je koncern vstopil leta 2012 s prevzemom celjskega družbe Etol, dejavnost pa je okrepil konec leta 2014, ko je vstopil v lastništvo lendavske Vitive, ki med drugim proizvaja rožmarinove in druge arome.

Frutarom Etol je leta 2016 ustvaril 72,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo 3,3 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček je porasel za 25 odstotkov na 11,4 milijona evrov.

Prevzemu Etola je sicer sledila kriminalistična preiskava zaradi sumov kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Etola pri prevzemu podjetja. V posel z Izraelci naj bi bili namreč vpleteni posredniki, ki naj bi z zlorabo notranjih informacij ustvarili več sto tisoč evrov dobička.

Sodna preiskava v zadevi je končana, tožilstvo pa se po poročanju Siola odloča, ali bo vložilo obtožnico. Kaznivega dejanja, zaradi katerega jim grozi pet let zaporne kazni, so osumljeni nekdanji bančnik in prvi mož NFD Holdinga Stane Valant, nekdanji direktor propadle borznoposredniške družbe CBH Zdenko Podlesnik in koroški podjetnik Zoran Planinšec.

Zaradi domnevno spornih Etolovih nakupov delnic Mladinske knjige v času, ko je bila družba še v lasti prejšnjih lastnikov, pa že teče sojenje proti Valantu, nekdanjemu predsedniku uprave Etola Ivanu Fermetu, nekdanjemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju in nekdanjemu ekonomu nadškofije Mirku Kraševcu. Vsi obtoženi so na predobravnavnem naroku zanikali krivdo.