c S
Bruselj Arcelor Mittalu dovolil prevzem italijanskega jeklarja 07.05.2018 13:11 Bruselj, 07. maja (STA) - Bruselj je danes prižgal zeleno luč največjemu svetovnemu jeklarskemu koncernu Arcelor Mittal za prevzem italijanske jeklarske družbe Ilva, ki v okolici mesta Taranto zagotavlja več tisoč delovnih mest. Evropska komisija je prevzem dovolila po poglobljeni preiskavi izpolnjevanja pogojev s področja varovanja konkurence.

Po besedah evropske komisarke za konkurenco Margrethe Vestager bo prevzem v Evropi omogočil ohranitev veliko delovnih mest in industrije, vendar ne na račun višjih cen jekla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jeklarna Ilva, ki je največja v Evropi, je zelo pomembna za lokalno gospodarstvo. Močno zadolžena jeklarna je bila pred leti nacionalizirana, ko je zašla v finančne težave.

Arcelor Mittal naj bi za prevzem obratov italijanskega jeklarja po poročanju medijev odštel 1,8 milijarde evrov. Družba je v svojih najboljših časih proizvedla devet milijonov ton jekla letno - to je približno ena tretjina celotne italijanske proizvodnje.

V EU sicer jeklarski sektor zaposluje okrog 360.000 ljudi, zaradi česar je to eden pomembnejših stebrov evropskega gospodarstva.