c S
Inles lani na ravni družbe z dobičkom, na ravni skupine z izgubo 05.05.2018 10:20 Ribnica, 05. maja (STA) - Ribniški Inles, proizvajalec stavbnega pohištva, je na ravni skupine lani ustvaril 22,4 milijona evrov prihodka, kar je šest odstotkov več kot predlani, a leto končal z izgubo. Matična družba je ustvarila 21,3 milijona evrov prihodkov oz. pet odstotkov več kot predlani in nekaj več kot 120.000 evrov čistega dobička.

Inlesovo letno poročilo, objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze, navaja, da je matična družba ustvarila skoraj 121.300 evrov čistega dobička, ker pa je v rdečih številkah pristala Inlesova nemška hčerinska družba, je skupina pridelala nekaj več kot 348.400 evrov izgube. V skupini je bilo konec preteklega leta zaposlenih skoraj 380 ljudi.

Matični Inles je pri čistem dobičku primerljivi predlanski izid presegel "praktično" za trikrat, sicer pa načrtovanih prodajnih prihodkov ni dosegel v celoti.

Kot razlog poročilo navaja premajhen obseg poslovanja v lanskih prvih štirih zunajsezonskih mesecih. V preostalih osmih mesecih je družba uspela proizvodnjo in prodajo okrepiti, po mnenju Inlesove uprave pa je pomembno, da se dobra zasedenost zmogljivosti, upoštevajoč nesezonsko zimsko poslovanje, letos nadaljuje.

Lani so minimalno in selektivno dvignili cene, za letos pa glede na rast cen surovin in delovnih stroškov napovedali "večji linearni dvig cen". Celotno zadolženost matične družbe so lani znižali za približno 1,1 milijona evrov, posojilno zadolženost pa za približno 650.000 evrov.

V Inlesu letos načrtujejo šestodstotno rast prihodka in tej ustrezno raven drugih poslovnih izidov oz. 105.000 evrov čistega dobička. Ob koncu leta naj bi ob pomlajevanju kadra pri nadomeščanju naravnega odliva zaposlovali 263 ljudi. Konec preteklega leta so sicer zaposlovali 266 delavcev. Družbo je lani zapustilo 23 delavcev, zaposlili so jih 26.

Ker je Inles v preteklih letih posodobil večino tehnologije za izdelavo lesenih, "les-alu" oken in vrat ter PVC oken in vrat, letos ne načrtujejo večjih naložb. Zanje nameravajo porabiti 400.000 evrov, medtem ko lani zanje načrtovali 150.000 evrov.

V Inlesu bodo nadaljevali finančno stabilizacijo. Za nekaj manj kot 550.000 evrov nameravajo letos zmanjšati dolgoročno zadolženost, zmanjšali naj bi tudi obveznosti do dobaviteljev. Letošnjo rast si obetajo zaradi pridobitve novih kupcev, posodobitve prodajnih programov ter pričakovanj. Minimalno rast pričakujejo tudi na trgih, kjer so pretekla leta beležili velike padce.

Inles kot največji slovenski izdelovalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del izdelkov izvozi v Nemčijo, Avstrijo, Švico, Italijo, Francijo in države Beneluksa. Prodajajo tudi v Grčiji, Rusiji in drugih državah. Na zanj ključnih trgih Nemčije, Slovenije in Avstrije so lani ustvarili dobrih 83 odstotkov prodaje. Na domačem trgu, kjer so prodali skoraj 16 odstotkov izdelkov, so lani zabeležili 20-odstotno rast, med drugim navaja poročilo.