c S
Za trebanjski Rem preteklo leto drugo najboljše 05.05.2018 10:19 Trebnje, 05. maja (STA) - Trebanjski izdelovalec montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov Rem je lani ustvaril 28,7 milijona evrov prihodka in 2,6 milijona evrov čistega dobička. Remov lanski poslovni izid je bil slabši od rekordnega leta 2016, a kljub temu drugo najuspešnejše leto tega podjetja, je direktor Rema Igor Kastelic ocenil za STA.

Kastelic je pojasnil, da je padec prodaje in dobička posledica umirjanja na trgu oz. padca povpraševanja po modularnih bivalnih enotah, ki je zaradi gradnje azilnih domov v Nemčiji v najbolj perečem obdobju begunske krize od leta 2013 naprej skokovito raslo, in posledica dražjih surovin.

Napovedal je, da letos načrtujejo petodstotno rast prodaje in dobiček, ki bo približno enak lanskemu.

Remov skoraj 80-odstotni izvoz je lani dosegel 22,6 milijona evrov in za nekaj odstotkov presegel predlanskega. Glede na to, da povpraševanje po omenjenih bivalnih enotah pada, pa se v Remu za nemški trg preusmerjajo v izdelavo modularnih montažnih objektov za otroške vrtce in šole.

Rem se hkrati razvojno usmerja v zahtevnejše nizkoenergetske modularne objekte, ki so Remova letošnja tržna novost. Remov največji trg je Nemčija, kjer so lani postavili 15 šol in vrtcev, potem Švica, Avstrija in Madžarska, izvažajo tudi v skandinavske države, Beneluks in drugam. V Evropi imajo približno 25 stalnih strank. Razširiti se želijo še v Francijo, v Veliki Britaniji pa prodajno okrepiti.

V Sloveniji so ustvarili približno šest milijonov evrov prodaje, pri čemer je sosednji Trimo, nekdaj Remov skoraj stoodstotni naročnik, s približno desetino odkupa lani zdrsnil na četrto mesto.

Največje povpraševanje v obsegu približno dveh tretjin vlada za Remove montažne objekte, pri preostalem delu pa gre za t. i. kontejnerje.

V Remu imajo 150 redno zaposlenih in približno 65 agencijskih delavcev. Števila zaposlenih lani niso spreminjali, letos naj bi ostalo na lanski ravni.

Sicer pa v Remu, večkratni dolenjski poslovni gazeli in predlanski srebni gazeli na državni ravni, gradijo nove proizvodne zmogljivosti. V trebanjski obrtni coni, kjer je sedež podjetja, so predlani okrepili proizvodne zmogljivosti v kupljeni skladiščni hali, kar jih je stalo približno 2,2 milijona evrov. Lani so tam dogradili skladišče, kar jih je skupaj z opremo stalo dodatnega pol milijona evrov.

V trebanjski industrijski coni, kjer so predlani kupili približno poldrugi milijon evrov vredno zemljišče, gradijo novo proizvodno halo s približno 20.000 kvadratnimi metri. Gradnjo nameravajo končati maja prihodnje leto in do polletja zagnati proizvodnjo. Omenjena naložba, od katere si obetajo 40 do 60 novih rednih delovnih mest, naj bi v prvem delu stala približno 10 milijonov evrov.

Kastelic je še opozoril, da je Rem opazne korake storil tudi na razvojnem področju.

Rem je sicer srednje veliko podjetje, ki ima pomembno vlogo na področju proizvodnje montažnih modularnih objektov in bivalnih kontejnerjev tako v Sloveniji kot Evropi. Družba se je usmerila v izdelavo zabojnikov s poudarkom na sanitarnih in bivalnih, v zadnjih letih pa se je s pomočjo lastne razvojne ekipe in projektnega oddelka preusmerila v projektiranje, izdelavo in montažo zahtevnejših modularnih montažnih objektov ter inženiring.