c S
Allianz se umika iz vseh poslov v zvezi s premogom 07.05.2018 07:18 München, 06. maja (STA) - Največja evropska zavarovalnica Allianz se umika iz vseh poslov, povezanih s premogom. Že takoj bo opustila individualna zavarovanja termoelektrarn in premogovnikov, prav tako ne namerava več vlagati v podjetja, ki z gradnjo elektrarn na premog ogrožajo cilje pariškega podnebnega sporazuma, je povedal izvršni direktor Oliver Bäte.

Allianz se je že leta 2015 odločila, da ne bo več vlagala v podjetja, ki več kot 30 odstotkov svojih prihodkov ustvarjajo s pridobivanjem premoga ali proizvodnjo elektrike iz njega. Zdaj bo to usmeritev še zaostrila. "Odločili smo se za naslednji korak," je za nemško tiskovno agencijo dpa pred dnevi pojasnil Bäte.

Zavarovalnica tako odslej ne bo več vlagala v podjetja, ki načrtujejo nove elektrarne na premog z zmogljivostjo več kot 500 megavatov. S skoraj 2000 milijardami evrov kapitalskih naložb je Allianz eden največjih investitorjev na svetu.

Takojšnja opustitev zavarovanj posameznih termoelektrarn in rudnikov pa jih bo po Bätovih besedah stala visoko milijonsko vsoto, ki se meri v dvomestnih številkah.

Poleg takojšnjih ukrepov so v Allianz napovedali še, da bodo do leta 2024 postopoma in v dogovoru s prizadetimi strankami povsem opustili vse posle, povezane s premogom. Dobavitelji energije, ki poleg premoga za proizvodnjo elektrike uporabljajo tudi druga fosilna goriva ali obnovljive vire energije, bodo za zdaj še lahko sklepali zavarovanja pri Allianz. Vendar pa bodo v prihodnjih dveh desetletjih povsem opustili tudi te zavarovalne pogodbe.

"Želimo biti odgovoren partner, ki podpira reorganizacijo gospodarstva," je pojasnil Bäte. A tudi zavarovalnica sama si želi, da bi do omenjenega leta dosegla nevtralnost svojega ogljičnega odtisa, na primer na poslovnih potovanjih zaposlenih ali pri ogrevanju stavb.