c S
Začetek gradnje viadukta Sejanca še čaka na podpis pogodbe 07.05.2018 07:18 Ljubljana, 06. maja (STA) - Gradbena dela na viaduktu Sejanca, s katerim se bo po več letih vendarle nadaljevala gradnja hitre ceste Ormož - Ptuj, se kot kaže sredi maja še ne bodo začela. Čeprav so tako večkrat napovedali na ministrstvu za infrastrukturo, na Darsu za STA pojasnjujejo, da pogodba z izvajalcem še ni podpisana, zato začetka gradnje še ne morejo napovedati.

Kot so pojasnili, bodo pogodbo z enim izmed treh izvajalcev, ki so do roka oddali ponudbe, lahko podpisali šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji javnega naročila. Šele takrat bodo lahko začeli z uvedbo izvajalca v delo, zato je začetek del odvisen od uspešnosti javnega naročila.

Ob tem so še dodali, da se medtem že začela dela v zvezi s prestavitvijo daljnovoda, ki jih izvaja na razpisu izbrani ponudnik, podjetje Energoinvest iz Gornje Radgone. Na Darsu predvidevajo, da bodo z deli končali junija.

Za dokončanje viadukta Sejanca so do roka prispele tri ponudbe, ki so jih odprli konec marca. Cenovno najugodnejša je bila ponudba Pomgrada, ki bi dela opravil za dobra dva milijona evrov, za nekaj več kot 100.000 evrov je bila višja ponudba konzorcija domačega podjetja Markomark Nival iz Vidma pri Ptuju in hrvaškega Sitorola, s skoraj 2,9 milijona evrov pa sta najvišjo ponudbo oddala sarajevski Euroasfalt in Cestno podjetje Ptuju.

Dars bo dela financiral z lastnimi sredstvi in krediti, prva pripravljalna faza bo zaključena deset mesecev po začetku, druga, ki jo bo potrebno prilagoditi dinamiki gradnje trase odseka Gorišnica-Ormož, za katero bodo dela oddana z drugim javnim naročilom, pa pet mesecev pozneje.

Sicer pa kljub drugačnim napovedim občinam ob trasi hitre ceste še vedno ni bila predstavljena niti ekonomska in prometna študija projekta, ki je pomembna zlasti glede poteka drugega dela trase od Markovcev proti Ptuju. Na infrastrukturnem ministrstvu so za STA potrdili, da je študija vendarle končana in dopolnjena z zahtevanimi dopolnitvami, tako da bo predvidoma še v prvi polovici maja županom in javnosti tudi predstavljena.

Markovški župan Milan Gabrovec, ki koordinira medsebojno komunikacijo med lokalno in državno ravnijo v zvezi s tem projektom, je za STA dejal, da se okoli termina predstavitve še dogovarjajo, da pa naj bi se to zgodilo še pred 15. majem. Sprva je bilo sicer dogovorjeno, da bi predstavitev potekala še pred prazniki v Ljubljani, zdaj pa naj bi državni sekretar Jure Leben s sodelavci županom izvlečke študije prišel predstavit v Markovce.

V regiji si že leta prizadevajo, da bi prišlo do realizacije trase hitre ceste po južni strani Ptujskega jezera, ki je sicer del območja Nature. Predvsem na Ptuju se bojijo, da bi usmeritev celotnega prometa severno od jezera še poslabšala prometne razmere v mestu.