c S
Barilla lani s krepko rastjo dobička 07.05.2018 07:18 Milano, 06. maja (STA) - Italijanski proizvajalec testenin Barilla je trdno na poti rasti. Koncern s sedežem v Parmi je leta 2017 povečal čisti dobiček za petino: z 201 milijona evrov na 241 milijonov evrov. Prihodki so se v primerjavi z letom 2016 povečali za dva odstotka na 3,5 milijarde evrov, so v teh dneh sporočili iz družbe.

Skupina Barilla ima podružnice v 26 državah ter izvaža svoje izdelke v več kot 100 držav. Eden najpomembnejših izvoznih trgov so ZDA. Skupaj ima v Italiji ter še osmih državah drugod po svetu 28 tovarn za proizvodnjo testenin in omak.

Prodaja se je lani povečala praktično na vseh trgih, na katerih je Barilla navzoča. V zahodni Evropi se je količinski obseg prodaje povečal za tri odstotke, predvsem na račun francoskega trga. V vzhodni Evropi je bila ta rast petodstotna, v osrednji Evropi pa šestodstotna, pri čemer so v družbi izpostavili zgodovinsko visoke tržne deleže tako pri testeninah kot omakah v Nemčiji, Švici in Avstriji.

Na severu Evrope je Barilla lani prodala približno enako količino svojih izdelkov kot leta 2016, medtem ko se je v Rusiji in drugih državah bivše Sovjetske zveze prodaja povečala za 36 odstotkov. O dvomestni rasti prodaje v italijanski družbi poročajo tudi s kitajskega trga.