c S
Hrvaška vlada odobrila novo posojilo družbi Croatia Airlines 07.05.2018 07:18 Zagreb, 06. maja (STA) - Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines se bo lahko pri bankah zadolžil še za 8,5 milijona evrov, je odločila hrvaška vlada. Posojilo bo namenjeno financiranju investicijskega vzdrževanja letalskih motorjev. Medtem pa sindikati v Croatia Airlines napovedujejo stavko zaradi nezadovoljstva s stanjem v nacionalnem letalskem prevozniku.

Hrvaška vlada je na petkovi seji soglašala z novim posojilom, ki ga bo Croatia Airlines vzela pri Hrvatski poštanski banki (HPB) in Privredni banki Zagreb (PBZ). Vsaka banka bo prispevala po 4,25 milijonov evrov.

Denar je namenjen velikemu tehničnemu pregledu dve letalskih motorjev, so pojasnili. Soglasje hrvaške vlade je potrebno v primeru, ko želijo podjetja v večinski lasti ali solastništvu države posojilo v vrednosti več kot 7,5 milijona evrov.

Croatia Airlines bo posojilo pridobila najpozneje do 30. junija, vrniti pa ga bo morala najkasneje konec leta 2022, je povedal hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Izpostavil je, da soglasje vlade ne pomeni tudi državnega jamstva za posojilo.

Hrvaški sindikat prometnih pilotov (HSSP) je medtem v začetku prejšnjega tedna v novem odprtem pismu opozoril na slabo stanje v Croatia Airlines, posebej na pomanjkanje mehanikov, zaradi katerega naj bi zamujal tudi redni tehnični pregled letal. Sindikat je kritičen do poslovnih potez uprave družbe ter meni, da bo nacionalni letalski prevoznik v naslednjih nekaj letih končal v stečaju, če se vodenje ne bo izboljšalo.

Sindikat je napovedal stavko pilotov, mehanikov in kabinskega osebja, potem ko z upravo v 17 mesecih pogajanj ni dosegel soglasja o novi kolektivni pogodbi.

Uprava zavrača navedbe sindikatov ter trdi, da so pogajanja zastala, ker predstavniki sindikata konec lanskega leta niso sprejeli predloga kolektivne pogodbe. Trdijo, da je stara kolektivna pogodba še zmeraj veljavna, zavračajo pa tudi navedbe o pomanjkanju mehanikov.

Croatia Airlines je v prvem trimesečju letos ustvarila 84,5 milijona kun (okoli 11 milijonov evrov) izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani poročala o devetih milijonih kun (1,2 milijona evrov) čistega dobička.

Hrvaška vlada je na svoji zadnji aprilski seji potrdila, da je Croatia Airlines na seznamu prednostnih strateških državnih podjetjih, ki jih čakata prestrukturiranje in dokapitalizacija, zanjo pa bo država iskala strateškega partnerja.