c S
Izteka se rok za oddajo zavezujočih ponudb za Gorenjevega strateškega partnerja 07.05.2018 07:18 Velenje, 06. maja (STA) - V torek se bo iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za strateškega partnerja Gorenja, skrbni pregled poslovanja pa se je začel marca. Kot je za STA povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir, so vsi trije potencialni strateški partnerji, ki prihajajo iz Azije, že opravili skrbni pregled poslovanja družbe.

Vsi trije strateški partnerji so aktivni v Gorenjevi panogi, torej v proizvodnji bele tehnike in gospodinjskih aparatov, in so posredovali ponudbo za prevzem najmanj 50 odstotkov in ene delnice podjetja.

Po neuradnih informacijah Financ sta nezavezujočo ponudbo gotovo oddala dva izmed največjih kitajskih proizvajalcev bele tehnike, Haier in Hefei Meiling. Kdo sta preostala dva, ni znano, se je pa med interesenti omenjala tudi družba Midea, ki pa naj bi bila bolj osredotočena na proizvodnjo klimatskih naprav. Kdo so trije, ki jih je Gorenje uvrstilo v ožji izbor, še ni znano.

V velenjski družbi so od 23. marca najprej trem potencialnim partnerjem zagotovili dostop do virtualne podatkovne sobe o skupini Gorenje, obisk izbranih lokacij skupine ter sestanke s poslovodstvom družbe v aprilu. Skrbni pregled so že opravili.

Postopek izbora strateškega partnerja se je začel 2. februarja. Družba Rothschild & Co. je pred tem decembra stopila v stik s številnimi mednarodnimi skupinami, dejavnimi na področju gospodinjskih aparatov in z njimi povezanih panog, in preverila njihov interes za strateško partnerstvo s skupino Gorenje.

V drugi polovici januarja so nato zainteresiranim poslali informacijska gradiva in postopkovno pismo, ki opredeljuje pravila in časovni okvir za oddajo ponudb.