c S
Avstrijski turistični delavci s 1500 evri minimalne plače 30.04.2018 15:23 Dunaj, 30. aprila (STA) - Od 1. maja bo zaposlenim v turizmu v Avstriji pripadlo 1500 evrov bruto mesečne minimalne plače. Po navedbah sindikatov bo odločitev vplivala na plače približno polovice od skupno 220.000 zaposlenih v hotelih in gastronomiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dvig plač v turizmu po oceni delavcev že krepko zamuja. Da bi preprečili hitro odhajanje delovne sile, pa bodo morali delodajalci v panogi ponuditi še več, poudarjajo sindikati.

Z delodajalci so se tako že lotili oblikovanja nove okvirne zakonske ureditve o pogojih dela. "Le vrhunsko motivirana delovna sila bo tudi v prihodnosti dosegala rekordne vrednosti za avstrijski turizem," je danes poudaril Berend Tusch iz sindikata Vida.

V pogovorih se bodo dotaknili vprašanj, kot so delovni in prosti čas ter porodniški dopust. Sindikati želijo zaposlenim v turizmu izboriti tudi najmanj en prost konec tedna v mesecu.

Zagotavljanje ustreznih kadrov je sicer velik izziv tudi v slovenskem turizmu. Ob tem pa velja, da še posebej v času visoke sezone delavci v tej panogi pogosto na delo odidejo v druge države.